Українська техніка для розмінування в рази дешевша, ніж іноземні аналоги - Мінекономіки

Українська техніка для розмінування в рази дешевша, ніж іноземні аналоги - Мінекономіки

Ексклюзив
Укрінформ
Одна з переваг вітчизняних машин для розмінування – нижча вартість порівняно з технікою іноземного виробництва.

Про це в інтерв’ю Укрінформу повідомив заступник міністра економіки України Ігор Безкаравайний. 

За його словами, в Україні вже є власні розробки - дві сертифіковані машини, які використовуються при гуманітарному розмінуванні, третя – у процесі сертифікації: виготовлено прототип, відбувся 1-й етап випробувань, комісія зробила висновки щодо недоліків, надавши виробникам рекомендації про доопрацювання.

«Йдеться про абсолютно різних виробників. І, що важливо, у них різні підходи. Але всі ці розробки мають право на життя, вони всі дуже доречні, актуальні та потрібні. А головне - це вартість виробів, яка в рази менша, ніж ціни на механізми, що закуповуються для України за кордоном (іноземні машини для розмінування коштують від $500 тис. до $1млн, - ред.)», - розповів Безкаравайний.

Україна розраховує на подальший розвиток виробників техніки та обладнання для розмінування. На цей ринок заходять багато вітчизняних та міжнародних операторів протимінної діяльності (34 вже сертифіковані, сертифікація ще кількох десятків компаній триває), тож потреба в обладнанні і витратних матеріалах для них зростатиме. Адже устаткування зношується, ламається, машини механізованого розмінування підриваються.

«Яскравою ілюстрацією того, на що чекаємо, є асортимент українських виробників персонального захисту - бронежилетів, шоломів тощо. На початку повномасштабного російського вторгнення це були переважно засоби захисту для військових: плитоноски, шоломи різного типу для різних завдань. Зараз в асортименті виробників з’явилося й обладнання для захисту саперів під час гуманітарного розмінування. Це свідчить про те, що ринок швидко адаптуватиметься під потреби операторів», - вважає заступник міністра економіки.

Читайте також: Міжнародні партнери передали ДСНС спецобладнання для 202 піротехнічних розрахунків

Окремо він зупинився на перспективах сертифікації техніки для розмінування та затвердженні на національному рівні необхідних технічних регламентів. Адже донедавна в українському законодавстві взагалі було відсутнє поняття «машина механізованого розмінування» - через відсутність потреби у такій техніці.

«Відповідно, не було й технічних регламентів, які б визначали, який вигляд повинна мати така машина, як вона повинна функціонувати, яким має бути рівень її живучості і т.д. Коли ж ми зрозуміли, що в країні уже є велика кількість машин, а буде ще більша, виникла потреба унормувати усі ці питання. Тому ми підготували експериментальну постанову, новий технічний регламент для оцінювання машин для розмінування, що ввозяться в Україну. Цей регламент можуть використовувати і вітчизняні розробники», - запевнив Безкаравайний.

За підсумками експерименту постанову доопрацюють, і за два роки вона перетвориться на звичайний технічний регламент, згідно з яким виготовлятимуть та імпортуватимуть техніку для розмінування в майбутньому.

Читайте також: Міжнародні партнери виділили Україні понад $700 мільйонів на гуманітарне розмінування - Мінекономіки

Як повідомлялося, в Україні понад 170 тисяч квадратних кілометрів потенційно забруднених територій, які потребують обстеження на наявність ризиків від мін та вибухонебезпечних предметів. Значна частина із них – землі сільськогосподарського призначення. Аби швидше повертати їх в обіг, Мінекономіки запровадить у квітні державну програму компенсації аграріям витрат на очищення сільгоспугідь від вибухонебезпечних предметів, відшкодовуючи 80% коштів, що йдуть на розмінування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-