У Китаї в березні зафіксували найшвидше за останні 13 місяців зростання виробництва

У Китаї в березні зафіксували найшвидше за останні 13 місяців зростання виробництва

Укрінформ
Виробнича активність у Китаї в березні зросла найшвидшими темпами за останні 13 місяців завдяки збільшенню кількості нових замовлень від клієнтів у країні та за кордоном.

Про це повідомляє Reuters, передає Укрінформ.

Оприлюднені в понеділок результати опитування Caixin/S&P Global manufacturing засвідчили, що індекс PMI (менеджерів із закупівель) у березні піднявся до 51,1 із 50,9 у лютому, перевищивши прогнози аналітиків у 51,0 і демонструючи зростання п’ятий місяць поспіль. Видання нагадує, що показник вище 50 балів вказує на зростання виробництва.

Підбадьорливі результати послідували за нещодавніми кращими, ніж очікувалося, даними щодо експорту та роздрібних продажів у Китаї, що свідчить про хороший початок року для другої за величиною економіки світу.

Уряд Китаю оголосив амбітну ціль економічного зростання цього року на рівні близько 5%, проте аналітики кажуть, що владі країни для досягнення цієї мети потрібно запровадити більше стимулів, оскільки вже не можна розраховувати на слабку статистичну базу 2022 року, яка потішила дані про зростання у 2023-му. Крім того, глибокий спад у секторі нерухомості залишається серйозним гальмом для виробничої діяльності.

У березні в Китаї зафіксували вищі темпи розширення виробництва і збільшення внутрішнього споживання, а також підвищення зовнішнього попиту та експортних замовлень до найвищого рівня з лютого 2023 року.

Упевненість компаній зросла до найвищого рівня з квітня 2023 року завдяки хорошим новинам, таким як зниження витрат на виробництво.

Читайте також: Китай і п'ять країн Центральної Азії створили орган для координації співпраці

«Зниження цін на сировину знизило виробничі витрати для підприємств і дозволило їм знизити ціни на кінцеву продукцію в умовах жорсткої ринкової конкуренції», - зазначив старший економіст Caixin Insight Group Ван Чже.

Проте компанії зберігають обережність стосовно розширення штату працівників і відповідний субіндекс залишається негативним із серпня минулого року.

«Економіка все ще стикається з проблемами, пов’язаними з невизначеністю та несприятливими факторами», - сказав Ван.

За його словами, для економіки Китаю все ще не вирішеними фундаментально залишаються проблеми низької зайнятості, низьких цін та недостатнього платоспроможного попиту, що підкреслює необхідність подальшого стимулювання урядом внутрішнього та зовнішнього попиту.

Як повідомляв Укрінформ, віцепрезидент КНР Хань Чжен заявив, що Китай сформував міцні основи для довгострокового розвитку своєї економіки, та закликав іноземний бізнес збільшувати інвестиції у розвиток виробництва в його країні, пообіцявши підтримку китайської влади.

Фото: Shutterstock Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-