Банк Японії вперше за 17 років підняв процентну ставку

Банк Японії вперше за 17 років підняв процентну ставку

Укрінформ
Банк Японії на засіданні 19 березня 2024 року ухвалив рішення відмовитися від політики негативних процентних ставок і вперше за 17 років підняв процентну ставку за кредитами «овернайт».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Nikkei Asia.

Банк Японії вирішив підвищити ставки за кредитами «овернайт» до діапазону від 0% до 0,1%, трохи підвищивши їх із діапазону -0,1% до 0%.

Це перше підвищення процентних ставок Банком Японії за останні 17 років.

Читайте також: Європейський центробанк вдруге поспіль не змінив облікову ставку

Зазначається, що своїм останнім рішенням японський центробанк відмовився від політики негативних процентних ставок, яку вперше запровадив у країні в 2016 році.

«Це серйозна зміна в політиці, набагато більш масштабна, ніж я очікував», - заявив Хідео Кумано, головний економіст Інституту дослідження життя Dai-ichi.

Зміни в політиці Банку Японії відбулася після того, як у березні цього року найбільші роботодавці країни погодилися з великими профспілками збільшити зарплати на 5,28%, що стало найбільшим підвищенням за останні 33 роки.

Читайте також: Україна отримала $950 мільйонів від Японії за проєктами Світового банку

Протягом багатьох років і компанії, і профспілки уникали «надто агресивного» підвищення зарплат, побоюючись зашкодити конкурентоспроможності компаній.

Водночас, грошово-кредитна політика Банку Японії сприяла швидкому падінню ієни, що сильно вдарило по домогосподарствам.

Як повідомляв Укрінформ, ключовий індекс Токійської фондової біржі Nikkei завершив тиждень зі ще одним історичним максимумом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-