Посол Польщі запевнив, що Туск не має планів призупиняти торгівлю з Україною

Посол Польщі запевнив, що Туск не має планів призупиняти торгівлю з Україною

Укрінформ
Посол Польщі в Україні Ярослав Гузи запевнив, що очільник польського уряду Дональд Туск не має планів призупиняти торгівлю між Польщею та Україною.

Про це дипломат сказав у інтерв'ю Forbes Ukraine, передає Укрінформ.

Гузи зазначив, що заяву Туска неправильно зрозуміли.

«Це (тимчасове закриття кордону - ред.) обговорювалось як потенційна ситуація, а не як прийняття рішення. Медіа підхоплюють такі речі, а потім громадськість розгублена», – сказав посол.

За його словами, польська громадськість усвідомлює, що таке рішення було б болючішим для Польщі, оскільки вона має позитивне сальдо у торгівлі з Україною.

Гузи зауважив, що закриття кордону для торгівлі спричинило б складнощі для обох країн.

Читайте також: Українські інвестиції в Польщі становлять понад €1 мільярд - експерт

«На кордоні достатньо проблем. Не треба, щоб вони зростали до рівня закриття кордону для торгівлі в цілому. Від премʼєр-міністра Туска не було жодних таких ідей», – підсумував дипломат.

Як повідомляв Укрінформ, глава польського уряду Дональд Туск під час спільної пресконференції з прем’єр-міністром Норвегії Йонасом Гар Стьоре у Варшаві 28 лютого заявив, що ліміти на ввезення до Польщі агропродукції з України, які пропонує Брюссель і Київ, для Варшави є “неприйнятними”, Польща розглядає можливість "тимчасового закриття кордону" на українські продукти.

Польські аграрії 9 лютого розпочали блокування декількох пунктів пропуску на польсько-українському кордоні. Організатори страйку з незалежної профспілки фермерів "Солідарність" заявляли, що блокування доріг біля пунктів пропуску триватиме впродовж місяця, до 10 березня.

Поліція польського міста Хелм з’ясовує деталі інциденту, який стався з фурами з українським зерном біля прикордонного пункту пропуску в Дорогуську. За даними поліції, фермери, які протестували неподалік, зупинили три українські вантажівки та висипали з них зерно на дорогу.

Читайте також: Українські підприємці сплатили до бюджету Польщі понад 5 мільярдів злотих

Попередній уряд Матеуша Моравецького з 15 вересня минулого року в односторонньому порядку запровадив ембарго на ввезення українського збіжжя (пшениця, кукурудза, ріпак, соняшник) на внутрішній ринок Польщі після того, як Єврокомісія відмовилася продовжити цю заборону на рівні ЄС. Новий уряд Дональда Туска вирішив поки не скасовувати це ембарго.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-