Гетманцев пояснив причини зниження кредитного рейтингу України

Гетманцев пояснив причини зниження кредитного рейтингу України

Укрінформ
Пониження міжнародним рейтинговим агентством S&P кредитного рейтингу України не є сенсацією.

Про це в Телеграмі повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, передає Укрінформ.

"На вихідних ЗМІ сколихнула новина про те, що міжнародне рейтингове агентство S&P знизило довгостроковий суверенний кредитний рейтинг і рейтинг емітента в іноземній валюті України з "CCC" до "CC", залишивши негативний прогноз. За шкалою агентства рейтинг знижено до категорії «дефолт емітента ще не відбувся, але майже невідворотній». Насправді тут немає сенсації. Україна (Мінфін) готується до продовження реструктуризації комерційного зовнішнього держборгу (перед власниками єврооблігацій, ВВП-варрантів), переговори про що мають бути завершені до серпня 2024 року", - повідомив Гетманцев.

З його слів, за критеріями рейтингових агентств операції реструктуризації (відстрочення виплат) підпадають під угоди щодо обміну проблемного боргу, тому до них застосовується визначення дефолту. Відповідно напередодні переговорів рейтингові агентства почнуть знижувати суверенний кредитний рейтинг України та наші рейтинги в іноземній валюті до останнього переддефолтного рівня, що першим власне і зробив S&P. Найближчим часом за ним підуть інші агентства (Fitch, Moody's).

"Напередодні домовленостей або за фактом домовленостей рейтинги буде знижено до рівня вибіркового/обмеженого дефолту. Така сама ситуація була і у 2022 році, коли було проведено першу реструктуризацію зовнішнього комерційного держборгу. Після юридичного завершення процедури обміну та набуття чинності нових умов щодо реструктуризованих випусків можна очікувати на певне підвищення суверенного кредитного рейтингу України та рейтингу в іноземній валюті. Це базовий сценарій, що підкріплюється програмою EFF із МВФ", - зазначив Гетманцев.

Він нагадав, що за цим сценарієм у грудні Україна провела успішну боргову реструктуризацію, зафіксувавши відстрочку в обслуговуванні і погашенні зовнішнього держборгу перед країнами G-7 та Паризьким клубом до березня 2027 року. Реструктуризація боргу перед зовнішніми комерційними кредиторами також передбачена «парасолькою» програми EFF.

Читайте також: Інфляція у лютому сповільнилася до 4,3% у річному вимірі - Держстат

"Отже, з великою ймовірністю вона також буде досягнута. Проте говорити про умови реструктуризації наразі зарано, тому що для її проведення потрібна згода не менше 75% власників відповідних цінних паперів. Будь-які домисли щодо боргової реструктуризації на даному етапі – чиста спекуляція", - наголосив Гетманцев.

Як повідомлялось, Міжнародне рейтингове агентство S&P Global Ratings знизило довгостроковий суверенний кредитний рейтинг і рейтинг емітент в іноземній валюті України до CC з CCC, прогноз — негативний.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-