Закон про аграрні ноти почне діяти з наступного року

Закон про аграрні ноти почне діяти з наступного року

Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський підписав закон «Про аграрні ноти», який набирає чинності з 1 січня 2025 року.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства України.

«Документ запроваджує новий фінансовий інструмент для кредитування сільськогосподарського виробництва - аграрні ноти. При цьому новий закон не поширюється на відносини, що регулюються законом «Про аграрні розписки». Традиційні паперові аграрні розписки продовжать використовуватись», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що аграрна нота як неемісійний цінний папір є самостійним предметом обігу на ринках капіталу, відповідно кредитор зможе легко її продати та використати отримані гроші для подальшого кредитування аграріїв за новими електронними аграрними нотами.

Закон розширює також коло суб’єктів, які можуть видавати електронні аграрні ноти за рахунок сільськогосподарських кооперативів, і види застав - продукцію тваринництва та первинної переробки.

З наступного року аграрій зможе самостійно видати електронну аграрну ноту з особистого е-кабінету в спеціально створеному Реєстрі аграрних нот, не сплачуючи гроші за послуги нотаріуса.

Зазначається, якщо боржник не виконує зобов’язання за аграрною нотою, то кредитор може отримати виконавчий лист на відповідне стягнення, звернувшись до Реєстру аграрних нот.

Читайте також: Аграрні розписки розширять фінансування аграріїв на деокупованих територіях - експерт

«Перевагою документа є розширення, у порівнянні з традиційними паперовими аграрними розписками, можливих варіантів застави, у тому числі, можливість застави живих тварин та продуктів тваринного походження, продуктів їх первинної переробки, що створює умови для залучення ресурсів у тваринницькі господарства», - зазначили у профільному міністерстві.

Як повідомлялось, Верховна Рада на засіданні 22 лютого ухвалила закон про аграрні ноти (законопроєкт № 9266). Аграрні ноти використовуються як інструмент залучення грошових коштів у сільське господарство України та/або для здійснення розрахунків за чинними договорами.

Аграрна нота - це неемісійний цінний папір, що посвідчує безумовне зобов'язання боржника, забезпечене заставою, здійснити поставку сільськогосподарської продукції або сплатити грошові кошти кредитору відповідно до умов, визначених таким цінним папером.

Аграрні ноти можуть бути товарними та фінансовими. Аграрна нота існує в електронній формі у вигляді облікового запису на рахунку в цінних паперах у системі депозитарного обліку цінних паперів з відображенням відомостей про реквізити аграрної ноти та іншої інформації, визначеної законом, в Реєстрі аграрних нот.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-