Рада запровадила в Україні електронні аграрні розписки

Рада запровадила в Україні електронні аграрні розписки

Укрінформ
Верховна Рада прийняла у другому читанні та цілому закон про введення в Україні електронних аграрних розписок.

Про це народний депутат від парламентської фракції “Голос” Ярослав Железняк повідомив у Телеграмі, передає Укрінформ.

Він зазначив, що відповідний законопроєкт №9266 підтримали 263 депутати.

Згідно із пояснювальною запискою, документ впроваджує електронні аграрні розписки як неемісійні цінні папери в електронній формі. При цьому він не скасовує закон про аграрні розписки, а вводить новий фінансовий інструмент кредитування сільськогосподарського виробництва.

Електронна аграрна розписка буде самостійним предметом обігу на ринках капіталу, зможе бути об'єктом купівлі-продажу та інших правочинів, джерелом одержання прибутку, виступатиме різновидом грошового капіталу.

Передбачене створення реєстру електронних аграрних розписок. Заставою до таких розписок можуть бути як майбутній врожай сільськогосподарської продукції, так і живі тварини і продукти тваринного походження.

Читайте також: Рада ухвалила закон, що вирішує проблему з прибутком підприємств ОПК

Як повідомлялося, Верховна Рада ухвалила закон про аграрні розписки у листопаді 2012 року. Відповідно до закону, аграрна розписка - це товаророзпорядчий документ, що фіксує безумовне зобов’язання боржника, яке забезпечується заставою, здійснити поставку сільськогосподарської продукції або сплатити грошові кошти на визначених у ньому умовах.

Станом на початок 2022 року виробники видали понад 8 тис. аграрних розписок на суму більш ніж еквівалент 1,9 млрд дол. Обсяг ринку аграрних розписок до війни становив еквівалент 600 млн дол. щорічно. З початку 2022 року станом на 01.07.2022 року було видано ще 480 аграрних розписок на 3,7 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-