Потенціал українського експорту електроенергії до Європи вимірюється в мільярдах гривень - Кудрицький

Потенціал українського експорту електроенергії до Європи вимірюється в мільярдах гривень - Кудрицький

Укрінформ
Експорт електроенергії до Європи може стати важливою статтею отримання прибутку для України, тож потрібно працювати над збільшенням експортного потенціалу.

Про це сказав голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький в ефірі телемарафону "Єдині новини", передає Укрінформ з посиланням на Укренерго у Фейсбуці.

"Потенціал торгівлі електроенергією між Україною та Європою, потенціал нашої експортної виручки, вимірюється в мільярдах гривень. І якщо ми будемо продовжувати експортувати в таких обсягах, як ми це робимо на сьогоднішній день, то це буде суттєвою статтею нашого українського експорту до Європи", - сказав керівник "Укренерго".

Кудрицький зазначив, що Україна вже має досвід експорту електроенергії до Європи, після відкриття експорту в 2022 році, "Укренерго", як оператор системи передачі, заробило для держави декілька мільярдів гривень.

Він зауважив, що український оператор енергосистеми продовжує працювати з європейськими колегами над збільшенням обсягів експорту української електроенергії. Тепер "Укренерго" робить це як повноправний член співдружності європейських операторів систем передачі електроенергії ENTSO-E. Зокрема, на цьому тижні делегація "Укренерго" працює в Брюсселі, де відбудеться засідання Генеральної асамблеї ENTSO-E.

Читайте також: Україна у вівторок знову експортує рекордний обсяг електроенергії до п'яти країн

"Фактично українська енергосистема уже перебуває в електроенергетичному ЄС. У нас четверте, за розміром, право голосу в цій організації. Ми також зустрічаємося з представниками Єврокомісії. Була зустріч з Єврокомісаром з енергетики пані Сімсон й ми обговорювали подальше збільшення нашого експортного потенціалу", - підкреслив Кудрицький.

Як повідомляв Укрінформ, європейська мережа операторів системи передачі електроенергії ENTSO-E з 1 березня 2024 року збільшила максимально допустиму спроможність України для експорту електроенергії на 150 МВт - до 550 МВт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-