У Greenpeace вважають, що Росатом спробує запустити реактори на захопленій ЗАЕС

У Greenpeace вважають, що Росатом спробує запустити реактори на захопленій ЗАЕС

Укрінформ
У Greenpeace застерігають, що до річниці введення в експлуатацію Запорізької АЕС, яка вже два роки як окупована РФ, росіяни спробують запустить один чи більше реакторів.

Про це під час пресконференції у Запоріжжі «Безпекова ситуація на Запорізькій АЕС: огляд, дослідження та рекомендації від Greenpeace» сказав спеціаліст з питань ядерної енергетики проєкту Greenpeace «Зелене відновлення України» Шон Берні, передає кореспондент Укрінформу.

«Хотів би зупинитись на одній можливості, яка може становити загрозу - це спроба Росатому запустити один із реакторів ЗАЕС. Наразі у нас немає доказів, що саме так вони планують, саме доказів немає. Але є дивні індикатори, які нас дуже турбують. Росатом призначив свого директора на станції і він зробив оголошення, що до річниці станції вони планують запустити реактор. І під час своєї участі в Раді безпеки ООН містер Гросі доповів, що він збирається зустрітись з Росатомом і з'ясувати, які в них наміри і чи справді вони збираються запустити один чи більше реакторів», - сказав Берні.

Читайте також: Очільник МАГАТЕ обговорить із Путіним його плани щодо ЗАЕС

За його словами, є великі перешкоди для запуску реакторів. По-перше, це зона військових дій, по-друге, вже два роки станція не експлуатується, по-третє, є брак кваліфікованого персоналу.

«Найбільшою перешкодою є питання води: яким чином Росатом збирається забезпечити достатню кількість води, аби забезпечити роботу реактора», - уточнив фахівець.

За словами фахівців Greenpeace, минулого року Росатом пробурив свердловини прямо на території станції і завдяки цьому можуть отримувати 4 кубометри води на секунду. Проте для роботи одного реактору потрібно, за даними Greenpeace, 100 кубометрів в секунду, тобто 360 000 кубометрів на годину. Тож навіть наявність свердловин не покриває величезну нестачу води.

Він також акцентував увагу на тому, що попри порушення базових норм ядерної безпеки МАГАТЕ досі не засудила Росатом за те, що вони є співучасниками злочину.

Читайте також: Галущенко розповів МАГАТЕ про ситуацію на окупованій ЗАЕС

Як повідомлялось, наразі на станції працює близько 4000 фахівців з необхідних 9000. Росія чинить тиск на працівників та змушує їх підписувати контракти з Росатомом, блокує доступ на станцію, що є вкрай небезпечно для роботи об'єкта.

Фото: Костянтин Ліберов

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-