Галущенко розповів МАГАТЕ про ситуацію на окупованій ЗАЕС

Галущенко розповів МАГАТЕ про ситуацію на окупованій ЗАЕС

Укрінформ
Українська делегація бере участь у засіданні Ради керуючих МАГАТЕ, яке розпочалося у Відні.

Як передає Укрінформ, про це повідомила пресслужба Міністерства енергетики.

"Сьогодні, 4 березня, у Відні розпочинається засідання Ради керуючих Міжнародного агентства з ядерної енергії (МАГАТЕ). Українську делегацію очолює міністр енергетики України Герман Галущенко. У порядку денному засідання серед інших – питання ядерної та радіаційної безпеки та їх гарантії в Україні", - йдеться у повідомленні.

На думку Галущенка, показово, що засідання Ради керуючих МАГАТЕ розпочинається саме 4 березня. Цього дня два роки тому Росія окупувала найбільшу атомну електростанцію в Європі – Запорізьку АЕС.

"Ситуація на об’єкті погіршується щодня: завершуються строки експлуатації ядерного палива в усіх шести енергоблоках ЗАЕС, росіяни не допускають на станцію сотні кваліфікованих українських фахівців, продовжується деградація устаткування. Кожен день російського перебування на ЗАЕС може стати фатальним», - наголосив Галущенко.

Читайте також: Японія почала четвертий цикл скидання в океан очищеної води з АЕС у Фукусімі

Україна наполягає на якнайшвидшій деокупації ЗАЕС і виконанні росією, що є країною - членом МАГАТЕ, численних резолюцій організації з вимогами негайного звільнення окупованого об’єкта.

Окрім участі в засіданні ради керуючих МАГАТЕ, під час візиту до Відня Галущенко проведе зустрічі з генеральним директором агентства Рафаелем Гроссі, главами делегацій країн ЄС, директором Енергетичного Співтовариства Артуром Лорковські, представниками влади та бізнесу Австрії.

Як повідомлялось, у лютому 2024 року Міжнародне агентство з атомної енергії провело чергову ротацію своїх місій на українських атомних електростанціях.

 Фото з сайту otveri.info

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-