Бізнес пом’якшив негативні оцінки щодо діяльності у лютому - Нацбанк

Бізнес пом’якшив негативні оцінки щодо діяльності у лютому - Нацбанк

Опитування
Укрінформ
Українські підприємства у лютому пом’якшили негативні оцінки поточних результатів та перспектив своєї діяльності; однак, на початку року низка факторів продовжувала стримувати їх економічну активність.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у щомісячному опитуванні підприємств України, за лютий 2024 року, повідомляє пресслужба НБУ.

"Водночас високі безпекові ризики, затримка з надходженням зовнішнього фінансування, логістичні проблеми через блокування західного кордону, слабкий інвестиційний попит, значний дефіцит кваліфікованих кадрів, а також сезонне послаблення економічної діяльності на початку року продовжували стримувати економічну активність підприємств та негативно вплинули на їхні очікування", - йдеться в повідомленні.

Читайте також: Бізнес активніше шукає нових працівників, ніж рік тому - Нацбанк

У лютому 2024 року індекс очікувань ділової активності (ІОДА) зріс до 47,5 з 41,0 у січні. Підприємства торгівлі єдині серед опитаних секторів позитивно оцінили свою ділову активність завдяки зниженню інфляційного тиску, збереженню стійкості валютного ринку та сталому споживчому попиту: секторальний індекс у лютому зріс до 50,1 з 38,9 у січні. На відміну від двох попередніх місяців торговельні компанії прогнозували збільшення обсягів товарообороту та закупівлі товарів для продажу, а також поліпшили оцінки щодо залишків товарів для продажу. Унаслідок збільшення витрат на логістику через блокування західного кордону респонденти очікували суттєвого збільшення вартості товарів, закуплених для продажу, водночас послабили оцінки щодо зменшення торговельної маржі.

Підприємства промисловості пом’якшили, проте зберегли песимістичні очікування щодо результатів своєї економічної діяльності, зважаючи на високі безпекові ризики та логістичні проблеми через блокування західного кордону: секторальний індекс у лютому становив 48,3 (у січні – 43,7). На відміну від попереднього місяця респонденти прогнозували зростання обсягів виготовленої продукції. Пом’якшилися негативні оцінки як щодо обсягів нових замовлень на продукцію, в тому числі експортних, так і щодо залишків готової продукції. Збереглися прогнози щодо зменшення обсягів незавершеного виробництва, а також запасів сировини та матеріалів.

Читайте також: Через блокади кордонів український бізнес втратив €1,5 мільярда - експерт

Підприємства сфери послуг також пом’якшили, але зберегли негативні оцінки щодо своїх економічних перспектив, зважаючи на посилення безпекових ризиків, збільшення витрат на логістику та слабкий попит: секторальний індекс становив 45,3 порівняно з 40,4 у січні. Респонденти очікували на повільніше зменшення обсягів нових замовлень, наданих послуг та послуг у процесі виконання, а також прогнозували уповільнення темпів зростання як закупівельних цін, так і вартості власної продукції.

Підприємства будівництва п’ятий місяць поспіль надали найпесимістичніші серед опитаних секторів оцінки економічних результатів своєї діяльності, зважаючи на сезонне послаблення економічної активності, слабкий інвестиційний попит та значний дефіцит кваліфікованих кадрів. Респонденти суттєво послабили негативні оцінки щодо обсягів будівництва, нових замовлень, закупівлі сировини та матеріалів. Також будівельники пом’якшили песимістичні оцінки щодо доступності підрядників, водночас не прогнозували змін обсягів закупівлі їхніх послуг, попри очікування значного прискорення темпів росту вартості цих послуг. Очікування щодо зростання закупівельних цін незначно послабились, щодо здорожчання власної продукції – збереглися на високому рівні.

Читайте також: Частка будівництва у ВВП України становить 2,3% - експерт

Оцінки щодо зайнятості залишаються стриманими. Керівники підприємств торгівлі очікують на незначне збільшення чисельності працівників, решта опитаних прогнозують нижчі темпи скорочення персоналу, найскладніша ситуація – в секторі будівництва.

Як повідомлялось, щомісячне опитування підприємств проводилося з 5 до 22 лютого 2024 року. В опитуванні взяло участь 448 підприємств. Серед опитаних підприємств 45,3% – компанії промисловості, 28,3% – сфери послуг, 21,7% – торгівлі, 4,7% – будівництва; 33,5% респондентів – великі підприємства, 28,1% – середні, 38,4% – малі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-