Попри всі прогнози, Україна зберегла фінансову стабільність і демонструє стійкість - Марченко

Попри всі прогнози, Україна зберегла фінансову стабільність і демонструє стійкість - Марченко

Укрінформ
У лютому 2022 року перед урядом України постали масштабні виклики - морські порти були заблоковані, мільйони людей стали вимушеними переселенцями, виробництво важкої промисловості щодня руйнувалося, 90% підприємств призупинили свою роботу. З таким рівнем невизначеності ще не стикався жоден уряд за останні десятиліття.

Про це розповів міністр фінансів України Сергій Марченко у уколонці для Financial News, передає Укрінформ з посиланням на Мінфін.

За словами міністра, показники 2022 року описують ситуацію в Україні краще, ніж будь-які слова: різке падіння ВВП на -28,8%, зростання інфляції до 26,6%, зростання дефіциту бюджету до близько 17,5% ВВП, падіння експорту на 35%.

"Такий розвиток подій вимагав нестандартного підходу до вирішення проблем. Видатки на оборону та безпеку зросли до близько 30% ВВП, що було життєво необхідним для ефективного опору агресору. Все це, безперечно, мало негативний вплив на фінансову систему", - зазначив Марченко.

Незважаючи на ці потрясіння, послідовні кроки уряду, спрямовані на підтримку макроекономічної та фінансової стабільності, були успішними, підкреслив урядовець.

Читайте також: З початку повномасштабного вторгнення країни-донори надали Україні близько $73,7 мільярда - Мінфін

Міністерство фінансів здійснило необхідні на той момент заходи: оптимізувало видатки державного бюджету, започаткувало військові облігації та реалізувало успішну стратегію управління державним боргом.

З перших днів повномасштабної війни уряд своєчасно і в повному обсязі забезпечував усі соціальні виплати, гуманітарні видатки та заробітну плату держслужбовцям. На той час дефіцит державного бюджету становив близько 5 млрд доларів США на місяць

"У 2023 році частка внутрішніх надходжень перевищила половину державного бюджету і, що дуже важливо, ми уникнули монетарного фінансування, завдяки чому змогли утримати інфляцію під контролем. У 2023 році інфляція знизилася до 5,1%. Бюджетний дефіцит скоротився до 3,5 млрд доларів США на місяць. Доходи від податкової та митної служб повернулися до довоєнного рівня. Внутрішні запозичення зросли більш ніж удвічі порівняно з минулим роком - до 15,5 млрд доларів США", - костатував очільник Мінфіну.

З перших днів повномасштабної війни Міністерство фінансів запустило військові облігації. Загалом завдяки розміщенню ОВДП з лютого 2022 року до державного бюджету було залучено понад 24 млрд доларів США. Станом на кінець 2023 року обсяг інвестицій юридичних осіб збільшився у понад 1,7 раза, а фізичних - у понад 2 рази. Це і є прикладом національної єдності у критичні часи, переконаний Марченко.

"Але жодна країна не здатна протистояти викликам таких масштабів наодинці. У той час як військова кампанія фінансувалася за рахунок внутрішніх ресурсів, ми розраховували на підтримку міжнародних партнерів у фінансуванні соціальних та гуманітарних потреб", - підкреслив урядовець.

Співпраця з міжнародними донорами стала вирішальною. У 2022 році було залучено понад 31 млрд доларів США зовнішнього фінансування, з яких 45% становили гранти. У 2023 році Україна отримувала стабільну та прогнозовану допомогу від партнерів, яка сягнула 42,5 млрд доларів США з 27% грантів.

У співпраці зі Світовим банком було започатковано 8 нових проєктів бюджетної допомоги, в тому числі найбільший в історії СБ проєкт "Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні" (PEACE in Ukraine) вартістю понад 25 млрд доларів США.

Читайте також: Січневе зростання доходів бюджету: як зберегти позитивний тренд надалі

Україна та МВФ спільно розробили унікальну програму співпраці як для країни, що перебуває у стані війни – 4-річну програму Extended Fund Facility на суму 15,6 млрд доларів США.

Допомога від ЄС та США стала ключовою частиною бюджетної підтримки, яка з 24 лютого 2022 року становить 27,4 млрд доларів США та 22,9 млрд доларів США відповідно.

Підтримка уряду Японії продемонструвала, що, незважаючи на географічну відстань у понад 8 тис. км, наші країни близькі у своїй відданості демократичним цінностям, свободі та справедливості. Міжнародне партнерство відіграє важливу роль у мобілізації коштів на першочергові потреби України.

"Попри всі прогнози, Україна зберегла фінансову стабільність і продовжує демонструвати стійкість. Сьогодні український уряд переходить у третій рік війни з унікальним досвідом і розумінням того, що перед нами стоять ще більші виклики. Гіркі уроки війни формуватимуть майбутнє політики та фінансових стратегій, і не лише для України", - підсумував міністр фінансів України.

Як повідомляв Укрінформ, ВВП України у січні 2024 року зріс 3,5% [±1%] порівняно з січнем 2023-го завдяки розширенню логістичних можливостей та зростанню інвестиційного попиту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-