«Нафтопродукти Курченка»: у НАБУ пояснили, чому підозру у справі оголосили через п'ять років

«Нафтопродукти Курченка»: у НАБУ пояснили, чому підозру у справі оголосили через п'ять років

Укрінформ
Детективи Національного антикорупційного бюро відновлювали частину доказів у справі продажу конфіскованих у структур олігарха-втікача Сергія Курченка нафтопродуктів після того, як отримало її для дорозслідування у 2019 році.

Про це повідомив директор НАБУ Семен Кривонос на спільній з очільником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександром Клименком пресконференції в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

“Прийшли з підозрами у той момент, коли було достатньо доказів для предʼявлення звинувачення. Дійсно, це провадження було передане до НАБУ, але частина доказів, які були здобуті у цьому провадженні у період з 2015 по 2019 рік, не була передана. Детективи вживали заходів щодо відновлення цих доказів, здобуття їх, проведення доволі складних експертиз для встановлення розміру збитків. Також проводилися інші слідчі дії - гласні і негласні”, - сказав Кривонос, відповідаючи на запитання, чому у цій справі підозри оголосили лише через п’ять років після її отримання.

Читайте також: «Нафтопродукти Курченка»: ВАКС узяв під варту одного з організаторів схеми на мільярд

“Фактично, коли ми були готові, як орган досудового розслідування з прокуратурою, предʼявити підозри, ми це зробили”, - додав Кривонос.

Своєю чергою очільник САП зазначив, що “не має значення, скільки часу пройшло з моменту вчинення злочину, якщо зібрані докази, то особа має бути притягнута до відповідальності”.

Клименко зауважив, що справа нафтопродуктів Курченка є не “найстарішим” провадженням, у якому САП оголосила повідомлення про підозру.

“У нас були провадження за період вчинення злочину у 2011-2012 роках, якщо ми говоримо про Одеський аеропорт. Якщо ми говоримо про справу Укрнафти, то перший епізод також стосується періоду 2013-2014 років, формула “Роттердам+”, то це період 2015-2016 років”, - сказав він.

За словами очільника САП, такі справи забирають велику кількість часу.

Читайте також: Глава САП назвав 2023 рік найрезультативнішим у роботі антикорупційних органів

“Особливо коли ми розслідуємо їх не з самого початку і перед нами розслідував інший орган, або не хотів розслідувати. Це досить ускладнює слідство і створює певним чином інші перешкоди. Тому коли були зібрані докази (у справі нафтопродуктів Курченка - ред.), то були і прийняті відповідні процесуальні рішення”, - сказав Клименко.

Як повідомлялося, 12 лютого в СБУ заявили, що правоохоронці викрили колишнього народного депутата та його спільників у незаконному привласненні і продажі 97 тисяч тонн конфіскованих державою нафтопродуктів.

За даними слідства, у 2014 році держава конфіскувала майже 100 тисяч тонн нафтопродуктів у структур Сергія Курченка – олігарха часів президента-втікача Віктора Януковича. Завдяки політичному лобі колишнього народного депутата ці нафтопродукти були передані для реалізації профільному державному підприємству, щоб наповнити держбюджет. Останнє на той час очолювали керівники, підконтрольні бізнес-партнеру ексдепутата.

За вказівкою фігурантів посадовці держпідприємства сприяли продажу конфіскованих нафтопродуктів за суттєво заниженими цінами групі компаній, власником якої був згаданий бізнес-партнер. У подальшому нафтопродукти реалізовували на заправках цієї групи компаній та в інших мережевих АЗС, а отриманий дохід концентрувався у бенефіціарів схеми.

Для створення видимості, що арештовані нафтопродукти передані для потреб Міністерства оборони, державне підприємство здійснило відповідні поставки на комерційній основі.

Оборонне відомство розрахувалося у повному обсязі, проте отримало всього 1,6% «нафтопродуктів Курченка». Решта виявилося нафтопродуктами, закупленими в тієї ж групи компаній, яка зі свого боку закупила їх у Росії та Білорусі.

У справі фігурує колишній народний депутат Сергій Пашинський. Прокурори САП у ВАКС просять обрати йому запобіжний захід у вигляді арешту із можливістю внесення застави у розмірі майже 300 млн грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-