У Польщі поки не ухвалили рішення про будівництво олієпроводу з України до Гданська

У Польщі поки не ухвалили рішення про будівництво олієпроводу з України до Гданська

Укрінформ
У Польщі поки не ухвалили рішення щодо можливого будівництва трубопроводу для транспортування харчової олії з Ягодина Волинської області України до порту Гданська.

Про це повідомило міністерство сільського господарства і розвитку села на запит PAP, передає Укрінформ із посиланням на Wnp.pl.

“Сумніви юридичного та технічного характеру, а також обставини навколо потоку інших агропродовольчих товарів з України призвели до того, що рішення щодо подальшої роботи над проєктом поки не ухвалене”,- йдеться у повідомленні. 

У міністерстві зазначили, що у 2023 році польська та українська сторони залишалися в робочому контакті у зв’язку з обговоренням детальних юридичних питань та технічних можливостей будівництва трубопроводу для транспортування рослинної олії з України. Однак у світлі того, що “такого типу інвестиція в Польщі, а, швидше за все, і у світі ніколи не реалізовувалася, є багато питань як з польського, так і з українського боку”.

Читайте також: Польські фермери планують 20 лютого повністю заблокувати кордон з Україною

Меморандум про можливе будівництво олієпроводу довжиною 600 км, що має з’єднати Ягодин у Волинській області та Гданськ, був підписаний у 2022 році під час Економічного форуму у польському Карпачі міністром аграрної політики та продовольства України Миколою Сольський і його тогочасним колегою Генриком Ковальчиком. 

З 15 вересня минулого року в Польщі діє ембарго на ввезення з України до Польщі зерна, кукурудзи, ріпаку, соняшнику та продуктів їх переробки. Водночас Варшава веде переговори з Єврокомісією та Києвом щодо обмеження експорту до Польщі та ЄС інших агропродуктів з України, зокрема м’яса птиці, цукру.

Польські аграрії 9 лютого розпочали блокування кількох пунктів пропуску на кордоні з Україною. За словами організаторів страйку з незалежної профспілки фермерів «Солідарність», блокування доріг поблизу пунктів пропуску триватиме до 10 березня. А 20 лютого вони планують повністю заблокувати всі пункти пропуску на польсько-українському кордоні.

Читайте також: В уряді заявили, що Україна робить усе для запобігання блокади кордону з Польщею

Протестувальники заявляють, що для рентабельності сільськогосподарського виробництва проблему становить “неконтрольований наплив товарів з України після відкриття кордону ЄС”.

11 лютого поблизу прикордонного переходу в Дорогуську учасники акції протесту зірвали митні пломби з трьох вантажівок, які їхали з України, в результаті чого зерно частково висипалося на дорогу. За підрахунками, з кожної вантажівки висипалося близько тонни збіжжя.

Районна прокуратура міста Холм розпочала слідство за цим фактом.

Міністр сільського господарства і розвитку села Польщі Чеслав Секерський вибачився за висипане фермерами українське зерно на кордоні.

Фото: NurPhoto

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-