Польща обговорила з Єврокомісією можливість зміни транспортної угоди ЄС - Україна

Польща обговорила з Єврокомісією можливість зміни транспортної угоди ЄС - Україна

Укрінформ
Міністр інфраструктури Польщі Даріуш Клімчак обговорив з єврокомісаром з питань транспорту Адіною Велян зміну транспортної угоди між Києвом і Брюсселем, що є вимогою польських перевізників, які донедавна блокували польсько-український кордон.

Про переговори між Варшавою і Брюсселем йдеться в повідомленні Міністерства інфраструктури РП, передає Укрінформ.

Під час зустрічі міністр Даріуш Клімчак наголосив на рішучості польського уряду виробити у співпраці з Єврокомісією та Україною конструктивні рішення, які б захистили транспортний ринок країн-членів ЄС і водночас уможливили подальшу допомогу Україні. Очільник мінінфраструктури РП наголосив, що таким рішенням буде внесення змін до чинної угоди Україна-ЄС, пропозиції щодо якої польська сторона направила Єврокомісії 16 січня цього року.

Клімчак висловив сподівання, що буде змога внести зміни до угоди ЄС-Україна, і вони набудуть чинності з 1 липня цього року.

“Хочу підкреслити, що ми хочемо допомогти Україні в боротьбі з російською агресією і усвідомлюємо, що ми є вікном у світ для нашого сусіда. Однак наша підтримка не може відбуватися за рахунок польської транспортної галузі”,- цитує міністерство Клімчака.

Читайте також: Польща посилює інспекцію сільськогосподарських товарів на кордоні з Україною

Представляючи пропозиції Варшави щодо змін до угоди, польський міністр, серед іншого, представив дані польської прикордонної служби, а також дані, зареєстровані системою e-TOLL.

“Їх аналіз свідчить про збільшення частки українських перевізників на ринку автомобільних перевезень між Польщею та Україною та значне збільшення кількості подоланих кілометрів платними ділянками польських доріг, що, у свою чергу, може свідчити про те, що вони здійснюють каботаж і крос-торгівлю”,- повідомило міністерство.

Як зазначається, міністр також згадав про велику кількість порожніх вантажівок, які в'їжджають до ЄС з української сторони, що суперечить головній меті угоди ЄС-Україна, яка полягала в тому, щоб спростити ввезення товарів з України.

Під час обговорення єврокомісар Велян підтвердила свою відкритість до аналізу польських пропозицій щодо внесення змін до угоди Україна-ЄС, однак наголосила, що на це мають погодитися всі члени Спільноти.

Як повідомлялося, міністерство інфраструктури Польщі 16 січня підписало угоду з організаторами блокади пунктів пропуску на польсько-українському кордоні, за результатами якої протестувальники призупиняють до 1 березня свій протест, а до цього часу уряд РП зобов’язується вирішити їхні проблеми.

Як повідомляв Укрінформ, 6 листопада польські перевізники розпочали блокаду руху вантажівок поблизу трьох найбільших пунктів пропуску на кордоні з Україною: «Корчова – Краківець», «Гребенне – Рава-Руська», «Дорогуськ – Ягодин». Серед основних вимог – повернення практики дозволів для українських перевізників, скасованої угодою з Євросоюзом до 30 червня 2024 року.

Фото: Міністерство інфраструктури РП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-