МВФ покращив прогноз для глобальної економіки у 2024 році

МВФ покращив прогноз для глобальної економіки у 2024 році

Укрінформ
Попри нові геополітичні виклики, глобальна економіка продовжує демонструвати стійкість, причому в нинішньому році очікується більше на 0,2% зростання світового ВВП порівняно з попередніми прогнозами.

Про це заявив у вівторок під час презентації нового огляду «Перспективи світової економіки» (WEO) головний економіст Фонду П’єр-Олів’є Горінчас, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Глобальна економіка продовжує демонструвати чудову стійкість зі стабільним зниженням інфляції та збереженням зростання», - зауважив Горінчас.

Зокрема, за його словами, це збільшує шанси «м’якої посадки» для глобальної економіки в нинішніх умовах, однак ризики залишаються.

Так, за прогнозами Фонду, зростання світової економіки очікується на рівні 3,1% в 2024 році та 3,2% в 2025-му. При цьому, прогноз на 2024 рік на 0,2 відсоткового пункту вищий, ніж у жовтневій доповіді WEO

Причини таких очікувань – у більш високій, ніж передбачалося, стійкості економіки США та низки великих країн з ринком, що формується, а також країн, що розвиваються. Крім того, позитивну роль відіграла політика бюджетної підтримки в Китаї.

Тим не менше, прогноз на нинішній та наступний роки залишається нижчим від середньостатистичного в попередні десятиліття, який дорівнював 3,8% впродовж 2000-2019 рр. У цьому зв’язку вказується на низку змін після пандемії, а також початку повномасштабної агресії РФ проти України. Серед них – підвищений рівень директивних ставок центробанків для боротьби з інфляцією; згортання бюджетної підтримки на тлі високої заборгованості; низький рівень загального зростання виробництва.

Читайте також: МВФ: Важливо, щоб донори виконали свої зобов’язання з фінансової підтримки України

Водночас вказується, що, за прогнозами, загальна інфляція у світі знизиться до 5,8% в 2024 році та 4,4% в 2025 році.

Серед чинників, які можуть негативно вплинути на подальші прогнози, називаються нові стрибки цін на сировинні товари, через геополітичні виклики, в тому числі, атаками хуситів у Червоному морі. Це також впливає на поставки інших товарів, що може спричинити затягування жорстких грошово-кредитних умов. Інший ризик для світової економіки – можливість поглиблення проблем у секторі нерухомості в Китаї, а також підвищення податків та скорочення витрат у інших країнах.

Як повідомляв Укрінформ, огляд МВФ «Перспективи світової економіки» випускається періодично кілька разів упродовж року та вважається одним із основоположних документів для прогнозування трендів для глобальної та регіональної економік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-