На ринку землі українські компанії вже продали 207 гектарів - Опендатабот

На ринку землі українські компанії вже продали 207 гектарів - Опендатабот

Укрінформ
За два тижні січня 2024 року на ринку землі українські компанії вже продали 207 гектарів.

Як передає Укрінформ, про це із посиланням на дані Державного земельного кадастру повідомляє Опендатабот.

"З січня 2024 року ринок землі було відкрито для юридичних осіб. Відтепер компанії мають право офіційно купувати до 10 тисяч гектарів землі. Попри очікування, бізнес навпаки почав продавати ту землю, що вже була у його власності, аніж купляти нову. Вже 207 гектарів земельних ділянок було продано компаніями за перші два тижні 2024 року", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що наразі Державний земельний кадастр відстежує 281 українську компанію, кожна з яких володіє земельними ділянками розміром понад 100 га.

Найбільшою кількістю землі в Україні наразі володіє агрофірма «Світанок», яка має у власності 5 тис. га. На другому місці - Дружківське рудоуправління, яке має 3,3 тис. га. Третє місце займає компанія «Землетрейд» — 3,1 тис. га.

До десятки компаній, які володіють земельними ділянками понад 100 га, також входять: "Зернятко Південь" (має у власності понад 2,8 тис. га), "Агрофорест" (понад 1,8 тис. га), "Бобровицький хлібозавод" (понад 1,37 тис. га), "Агроголден" (понад 1,33 тис. га), "Південний земельний фонд" (понад 1,33 тис. га), "Крайагро-2020" (понад 1,32 тис. га), а також "Куяльник" (понад 1,2 тис. га).

Читайте також: Сольський розповів, як працює ринок землі: юрособи з початку року купили вісім ділянок

Із цього переліку від початку року лише "Землетрейд" продала 20 га землі. За даними Опендатабот, інші компанії з першої десятки жодних операцій із землею не проводили.

При цьому дві українські компанії були виключені з переліку, бо від початку року розпродали свій земельний банк і тепер мають у власності менше 100 га землі.

Як повідомляв Укрінформ, ринок землі в Україні офіційно стартував 1 липня 2021 року. До 2024 року купувати сільськогосподарську землю могли тільки фізособи-громадяни України з обмеженням у 100 гектарів. Закон про ринок землі забороняє купувати землю іноземцям.

Із 1 січня 2024 року в Україні стартував другий етап ринку землі. Відтепер юридичні особи мають право купувати землі сільськогосподарського призначення. Купувати можна лише приватні земельні ділянки загальною площею не більше 10 тис. га "в одні руки".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-