Україна та Словаччина працюють над трьома масштабними проєктами в енергетиці та логістиці

Україна та Словаччина працюють над трьома масштабними проєктами в енергетиці та логістиці

Укрінформ
Україна та Словаччина працюють над втіленням трьох масштабних енергетичних та інфраструктурних проєктів; серед них - реконструкція електричного інтерконнектора «Мукачево - Вельке Капушани».

Як передає Укрінформ, про це повідомила пресслужба Міністерства економіки.

"Під час робочої поїздки у Братиславу перший віцепрем’єр-міністр України – міністр економіки України Юлія Свириденко провела зустріч із віцепрем’єр-міністром з питань відновлення, плану стійкості та використання фондів ЄС Словацької Республіки Петером Кмецем. У ході зустрічі сторони обговорили реалізацію трьох масштабних проєктів у сфері інфраструктури та енергетики. Зокрема, кроки, необхідні для пришвидшення реконструкції міждержавного електричного інтерконнектора «Мукачево – Вельке Капушани», - йдеться у повідомленні.

Свириденко наголосила, що інтерконнектор - це можливість з’єднати наші національні електромережі і збільшити стійкість української енергетичної системи у випадку блекаутів.

Читайте також: Свириденко в Давосі: Продовольча безпека потребує розмінування та захисту портів Чорного моря

Також сторони порушили питання щодо створення нових прикордонних переходів та перспектив залізничного сполучення Київ - Кошице з використанням ширококолійної інфраструктури від станції Ужгород по території Словаччини.

«Сьогодні ми продовжили конструктивний діалог на рівні віцепрем'єрів щодо поглиблення практичного співробітництва в економічній і торговельній сферах, а також прискорення реалізації ключових інфраструктурних проєктів», - зазначила Свириденко.

Крім того, на зустрічі йшлося про гуманітарне розмінування українських земель.

«Ми щиро вдячні за рішення уряду Словаччини надати кошти на придбання двох машин розмінування «Божена-4» для гуманітарного розмінування звільнених територій Херсонської області. За минулий рік нам вдалось повернути у використання понад 10% територій, або близько 18 тис. квадратних кілометрів українських земель», - зауважила український віцепрем'єр.

Також обговорювалася важливість ухвалення Ukraine Facility від Європейської комісії для реалізації спільних проєктів.

Читайте також: Шлях до ЄС і €50 мільярдів: Шмигаль анонсував зустріч із прем’єром Словаччини

Як повідомлялось, Кабінет Міністрів розраховує, що Європейська рада 1 лютого ухвалить рішення про виділення Україні 50 млрд євро за програмою Ukraine Facility. 17 жовтня 2023 року документ був підтриманий Європейським парламентом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-