Україна та Польща провели перші аукціони з торгівлі електроенергією за європейськими правилами

Україна та Польща провели перші аукціони з торгівлі електроенергією за європейськими правилами

Укрінформ
НЕК «Укренерго» та польський оператор системи передачі PSE 16 січня провели перший спільний аукціон на розподіл доступу до пропускної спроможності міждержавних інтерконекторів на платформі Joint Allocation Platform.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Укренерго у Фейсбуці.

«Вперше відбулися аукціони з розподілу доступу до пропускної спроможності міждержавних інтерконекторів між Україною і Польщею за європейськими правилами. Спільні добові аукціони на імпортному та експортному напрямку одночасно проводить Укренерго та польський оператор PSE для польських та українських учасників. Аукціони стартували на загальноєвропейській платформі Joint Allocation Platform (JAO)», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що аукціон проводився на добу постачання 18 січня. Максимальна пропускна спроможність на імпорт, яка була запропонована, склала 425 МВт. Аукціон на експорт проводився з нульовими умовами через відсутність доступної пропускної спроможності.

Читайте також: В Україні вже відновили 2,2 ГВт потужностей, пошкоджених через атаки РФ - Шмигаль

За доступ до перетину змагалися європейські компанії. У підсумку, розподілена пропускна спроможність склала з 01:00 по 06:00 та з 22:00 по 24:00 – по 425 МВт, на 21 годину - 292 МВт, а з 07:00 по 20:00 годину - по 0 МВт. Ціна на передачу становила 0,02 євро за МВт, тобто загалом за добу - 82,34 євро. За правилами аукціону, український оператор системи передачі отримає 50% від цієї суми.

Як повідомлялося, на початку лиспопада 2023 року НЕК «Укренерго» і румунський оператор системи передачі Transelectrica провели перший спільний аукціон з продажу доступу до міждержавного перетину.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-