В Україні оновили план першочергового обстеження і розмінування сільгоспугідь

В Україні оновили план першочергового обстеження і розмінування сільгоспугідь

Укрінформ
В Україні необхідно першочергово обстежити і повернути до господарського використання понад 512 тис. гектарів земель сільгосппризначення.

Про це повідомила перший віцепрем’єр-міністр України – міністр економіки Юлія Свириденко, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу міністерства.

"План пріоритетного повернення сільськогосподарських земель у господарську експлуатацію з початку 2024 року оновлено. Відтепер, згідно з планом, першочерговому обстеженню та, в разі необхідності, очищенню та розмінуванню підлягають понад 512 тис. га сільгоспугідь", - йдеться у повідомленні.

Свириденко нагадала, що за минулий рік сапери виконали значний обсяг робіт з обстеження та розмінування сільгоспземель; було обстежено 274 тис. га – це понад половина територій, які запланували повернути аграріям у використання протягом чотирьох років.

Читайте також: Торік у використання повернули понад 200 тисяч гектарів сільгоспземель - Шмигаль

"Відтак план було переглянуто. До нього долучили нові землі, які будуть розміновані в першу чергу", - зазначила Свириденко.

Як пояснив заступник міністра економіки Ігор Безкаравайний, план оновлено з урахуванням уточнених даних від ОВА та пропозицій операторів. Над документом працювали представники Міноборони, МВС, Мінагрополітики, Мінекономіки.

«Якщо стисло, то за рік спільними зусиллями всіх дотичних сторін ми багато чого досягли. Сьогодні маємо не шість операторів, як рік тому, а майже тридцять. І їх чисельність лише збільшуватиметься. Маємо біля 30 машин для розмінування, яких не було на початку минулого року. І їх теж буде ще більше. Відповідно, маємо коригувати наші плани <...>. При цьому ми розуміємо, що найважче - попереду. Роботи з розмінування наближаються до районів, де відбувалися інтенсивні бої», - зауважив Безкаравайний.

Відповідно до оновленого плану, пріоритетне повернення земель у господарську експлуатацію відбуватиметься у 8 регіонах.

Читайте також: На Херсонщині сапери обстежили ще майже пʼять тисяч гектарів полів

Передбачається обстеження і в разі потреби очищення та розмінування в Донецькій області (12,8 тис. га), Чернігівській (2 тис. га), Сумській (85 га), Дніпропетровській (6,6 тис. га), Київській (9,4 тис. га), Миколаївській (44 тис. га), Харківській (190 тис. га) та Херсонській області (248 тис. га).

Як повідомлялось, раніше план пріоритетного повернення земель сільськогосподарського призначення передбачав першочергове обстеження та у разі необхідності - очищення та розмінування понад 470 тис. га сільгоспугідь. План передбачається реалізувати протягом чотирьох років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-