Лідери ЄС закликали зміцнювати євро

Лідери ЄС закликали зміцнювати євро

Укрінформ
Лідери Євросоюзу з нагоди 25-річчя євро закликали зміцнювати європейську валюту та працювати над новими спільними викликами в галузі економічної політики.

Як передає Укрінформ, про це у спільній заяві йдеться на сайті ЄЦБ.

У статті, спільно написаній головою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляйєн, головою Європейського центрального банку (ЄЦБ) Крістіном Лагардом, головою Євроради Шарлем Мішелем, головою Європарламенту Робертою Метсолою та головою Єврогрупи Паскалем Донохью, зазначається, що «справа Європи завжди полягала у розв'язанні проблем, з якими країни не могли впоратися самотужки». Це, зокрема, зростання геополітичної напруженості, не в останню чергу через війну Росії проти України, яка вимагає сміливих колективних рішень, кліматична криза, конкурентоспроможність з боку енергетичної та промислової політики в інших частинах світу.

Лідери ЄС зазначають, що за весь цей час Європа зіштовхувалась з величезними викликами, в тому числі з питаннями щодо майбутнього євро. «У відповідь на світову фінансову кризу та кризу суверенних боргів ми створили такі запобіжники, як система банківського нагляду та врегулювання або Європейський механізм стабільності. Сьогодні підтримка єдиної валюти серед громадян єврозони близька до рекордного рівня», - резюмують у статті.

Автори статті вважають, що рішення «мають спиратися на все, чого можна досягти в Європі шляхом співпраці», зокрема на побудові спільного ринку капіталів, який охоплює весь континент, використанні європейських інструментів та заходів для підвищення конкурентоспроможності та безпеки.

Лідери ЄС зауважують, що потрібно створити умови для запровадження цифрового євро, який може доповнити готівку.

25 років тому, 1 січня 1999 року, євро набув чинності як єдина валюта для 11 країн-членів ЄС. Наразі нею користуються 350 мільйонам людей у 20 країнах.

Читайте також: Європейський центробанк вдруге поспіль не змінив облікову ставку

Як повідомляв Укрінформ, Європейська комісія пропонує запровадити електронне євро, водночас зберігши обіг готівкових монет і банкнот.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-