Робітничі кваліфіковані професії завжди цікаві роботодавцям - експерт

Робітничі кваліфіковані професії завжди цікаві роботодавцям - експерт

Укрінформ
Робітничі кваліфіковані професії завжди цікавлять роботодавців, особливо в умовах війни, коли українському ринку праці бракує рук.

Як передає Укрінформ, таку думку в ефірі Українського Радіо висловив засновник рекрутингової агенції "Борщ", експерт ринку праці Сергій Марченко.

За його словами, в умовах розв'язаної Росією війни українському ринку праці бракує робочих рук. Зокрема, є дуже великий попит на водіїв.

"Дуже не вистачає водіїв. Морської логістики стало менше, вся логістика йде автошляхами. Тому дуже великий попит на водіїв, і в армії в тому числі. З робітничими професіями завжди було тяжко. І робітничі кваліфіковані професії завжди цікавили роботодавців", - сказав Марченко.

В умовах війни існує проблема забезпечення армії робітничими спеціальностями. З цього приводу експерт зазначив, що на одному з найбільших сайтів із пошуку роботи Work.ua з’явився розділ з армійськими спеціальностями і вакансіями.

"Не секрет, що багато людей уникають мобілізації, бо бояться потрапити в штурмовики на "нуль". На сайтах пошуку роботи є можливість знайти роботу в армії за фахом. Якщо ти електрик або автослюсар, ти можеш ремонтувати танки чи іншу техніку і приносити користь армії", - розповів фахівець.

Читайте також: Роботодавцям столиці потрібні професіонали та кваліфіковані робітники - служба зайнятості

Він наголосив, що за будь-якої кризи завжди мають роботу фахівці ІТ сфери: "Це одна з найбільш бажаних робіт, оскільки зарплати в цій галузі значно вищі. Початківці заробляють від 40 тисяч гривень, а фахівці – до 5 тисяч доларів. Ц цій галузі завжди є робота", - зазначив експерт.

Марченко також зауважив, що змінюються можливості для роботи людей з інвалідністю. "Людей на ринку праці не вистачає, тому так само росте попит і на роботу людей з інвалідністю. Тим паче, згідно з нашим законодавством, компанії зобов’язані влаштовувати таких людей. На жаль, зараз стрімко збільшується кількість людей з інвалідністю через війну. Держава стоїть перед викликом, адже для них справді потрібні якісь спеціальні програми з працевлаштування", - зауважив експерт

У відповідь на запитання - як вплине на ринок праці мобілізаційне посилення, анонсоване наступного року, - Марченко сказав: "Негативно, і це очікувано. На ринку праці вже зараз нестача людей. Ще одна велика частина ринку праці буде втрачена. Говорять про пів мільйона людей, які можуть бути протягом року мобілізовані. Це досить суттєва цифра для нашого ринку праці".

Читайте також: До проєкту «Армія відновлення» залучили понад 77,8 тисячі українців

Експерт також відзначив нинішнє зростання попиту на працівників з боку роботодавців.

"Безробіття знижується, тому що у нас менше людей, багато мобілізованих. Є дані від Пенсійного фонду по кількості людей, які платять податки. І ці дані дуже драматичні. У 2021 році платили податки із заробітної плати майже 10 мільйонів людей, а зараз кількість платників податків упала до 7,5 мільйона. Майже 25% платників податків у легальній економіці не присутні", - зауважив Марченко.

Як повідомлялося, за даними дослідження, проведеного кадровим порталом Work.ua, у листопаді 2023 року кількість пропозицій роботи на ринку зменшилася на 3% у порівнянні з жовтнем.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-