Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Важливе налагодження виробництва та постачання боєприпасів для БПЛА

Важливе налагодження виробництва та постачання боєприпасів для БПЛА

Блоги
Укрінформ
Й не менш важливо, щоб постійно відбувалася розробка нових та покращення характеристик вже наявних зразків боєприпасів

Використання БПЛА – невід’ємний елемент сучасної війни. Вони потрібні як артилеристам, так і піхоті, а новітні зразки ударних БПЛА здатні виконувати задачі оперативно-тактичного рівня, не гірше за «класичну» військову авіацію.

Безумовною перевагою БПЛА над військовою авіацією є менша вартість та швидша підготовка екіпажів. Крім того, Україна має непогану технологічну авіаційну базу, результатом чого стала розробка цілої низки (щонайменше, 17) вітчизняних БПЛА. Безумовно, турецький «Байрактар» настільки полюбився українцями, що вже давно вважається «своїм», але, наприклад, український «SkyKnight 2» здатен наробити не менше «бавовни».

Заявлений президентом Володимиром Зеленським намір України виробити мільйон дронів у наступному році варто сприймати, в першу чергу, як акцент на посилення цього сегменту в Силах оборони України, його пріоритетність та перспективність. Звичайно, немає мети зробити мільйон «будь-чого», що можна було назвати БПЛА. Технічні характеристики конкретних моделей БПЛА, залежно від цілей використання, і створюють перевагу в їх використанні. Тобто для розвитку галузі виробництва вітчизняних БПЛА не менш важливий розвиток окремих технологічних компонентів, з яких складається БПЛА.

Наприклад, Мінстратегпром зараз продовжує контрактувати замовлення на боєприпаси до БПЛА у державних та приватних виробників. За їх інформацією, наразі мова йде про близько 50 виробників, які здатні виробляти різноманітнішу номенклатуру БК. Але не менш важливо, щоб постійно відбувалася розробка нових та покращення характеристик вже наявних зразків боєприпасів, чим займається Міноборони. Чудово, що нове керівництво МО розуміє важливість технологічного аспекту війни, тому роботу в цьому напрямку потрібно продовжувати та масштабувати.

Сучасна оптика, засоби радіоелектронної боротьби, потужніші акумулятори, мікропроцесори та програмне забезпечення – всі ці компоненти надзвичайно важливі для розвитку галузі виробництва сучасних БПЛА. Чим більша кількість фахових виробників буде залучена до виготовлення високотехнологічних компонентів, тим кращі можливості для серійного виробництва вітчизняних БПЛА, забезпечення ними Сил оборони України.

Позитивно, що у Мінстратегпрому та Міноборони вже є проміжні результати у цьому напрямку.

Звичайно, розгалужена промислова потужність, зокрема і для вироблення БПЛА, не може з’явитися просто так, як гриби після дощу. За цим стоїть великий обсяг праці, як державного сектора, так і приватного. Маю надію, що налагодження виробництва та постачання БК для БПЛА – крок, який означає розуміння важливості зменшення залежності від західної підтримки. Це перспективна, середньострокова задача, але точно підсильна нам.

Ігор Петренко
FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-