Україна увійшла у десятку постачальників свіжої лохини до Британії - EastFruit

Україна увійшла у десятку постачальників свіжої лохини до Британії - EastFruit

Укрінформ
За підсумками 2023 року Україна увійшла до переліку десяти найбільших постачальників свіжої лохини на ринок Британії, експортувавши 390 т, що на 11% більше, ніж торік.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє EastFruit.

Зазначається, що Велика Британія стала п’ятим найбільшим ринком збуту для експортерів з України - після Польщі, Нідерландів, Грузії і Німеччини.

«Велика Британія для постачальників з України не є поки що пріоритетним ринком збуту лохини, тому що для поставок у цю країну потрібні значні обсяги й регулярність поставок протягом максимального періоду часу. Щоб виходити на цей ринок, українським виробникам і експортерам потрібно консолідувати зусилля, уніфікувати сорти, стандарти вирощування, доопрацювання та пакування», - розповів економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

Також, за його словами, для доступу на британський ринок доводиться витрачати значні додаткові ресурси на додаткову сертифікацію, і це має сенс лише в разі значних обсягів торгівлі.

Ярмак згадав і про значні переваги ринку Великої Британії, зокрема, тут вищі ціни за поставлену лохину. На думку експерта, найближчими роками британський ринок неминуче ставатиме дедалі важливішим для українських експортерів лохини, оскільки в Україні очікується зростання обсягів виробництва та експорту.

Читайте також: В Україні лохина подешевшала у середньому на 20% - EastFruit

Найбільшим постачальником лохини до Великої Британії за перші 10 місяців 2023 року було Марокко. Однак за підсумками року першу позицію в рейтингу, найімовірніше, поверне собі Перу, попри зниження обсягів виробництва лохини та її експорту. До п’ятірки головних постачальників входять також Іспанія і Польща.

Аналітики EastFruit не виключають, що частина лохини, яка поставляється до Великої Британії з Польщі, – це українська ягода, тому що близько 1,1 тис. т свіжої лохини з України у 2023 році було експортовано саме до Польщі.

Читайте також: В Україні яблука подешевшали на 26% - EastFruit

Як повідомляв Укрінформ, Україна у 2023 році наростила експорт замороженої малини до США у 6 разів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-