Розтрата ₴18 мільйонів «Антонова» - справу передали до суду

Розтрата ₴18 мільйонів «Антонова» - справу передали до суду

Укрінформ
Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура скерували до суду справу щодо ексдиректора з правових питань ДП «Антонов» та колишнього керівника адвокатського об’єднання про розтрату 18 млн грн коштів підприємства.

Як передає Укрінформ, про це САП повідомляє у Телеграмі.

Прокурор за матеріалами досудового розслідування НАБУ скерував до суду обвинувальний акт 14 грудня. Фігурантів справи викрито на розтраті та пособництві в розтраті понад 18 млн грн коштів держпідприємства, а також складанні завідомо неправдивих офіційних документів.

У межах слідства встановлено, що в липні 2018 року адвокатське об’єднання в рамках договору про надання юридичних послуг зобов’язалося надати послуги ДП «Антонов» по стягненню заборгованості з Брокбізнесбанку за депозитним договором, загальний обсяг якої складав понад 347 млн грн. У грудні 2018 року до держпідприємства від банку в якості часткового стягнення заборгованості було передано нежитлову будівлю в Києві вартістю понад 120 млн грн.

«Відповідно до укладеного договору та додаткової угоди до нього, винагорода адвокатів за надані юридичні послуги мала становили 5% від вартості переданого, проте не реалізованого майна. Однак директор з правових питань ДП «Антонов», перебуваючи у змові та за пособництва директора адвокатського об’єднання, погодив оплату наданих адвокатським об’єднанням послуг у безпідставно завищеному розмірі - майже 10% від оціночної вартості будівлі (переплата у близько 7 млн грн)», - зазначили в САП.

Читайте також: Екскерівникам «Антонова» оголосили підозру - їхні дії призвели до знищення «Мрії»

У травні 2021 року на виконання законів та розпорядження Кабміну нежитлову будівлю було передано до сфери управління однієї з держустанов за ринковою вартістю понад 212 млн грн. Натомість, на вказану суму були списані боргові зобов’язання ДП «Антонов» перед державою.

Надалі директор з правових питань ДП «Антонов» за пособництва директора адвокатського об’єднання безпідставно прийняв виконання юридичних послуг та надав дозвіл на додаткове перерахування грошових коштів державного підприємства на користь юридичної фірми нібито за виконання договору про надання юридичних послуг внаслідок передачі до сфери управління однієї з державних установ будівлі за ринковою вартістю понад 212 млн грн.

Указані дії осіб призвели до повторної розтрати матеріальних ресурсів ДП «Антонов» на суму понад 11 млн грн.

При цьому адвокатське об’єднання до передачі будівлі від ДП «Антонов» до іншої державної установи та списання боргових зобов’язань держпідприємства перед державою жодного відношення не мало, а вказане питання взагалі не охоплювалося договором про надання юридичних послуг.

Читайте також: Український літак «Мрія» зʼявився у Microsoft Flight Simulator

У підсумку злочинні дії осіб призвели до завдання держпідприємству понад 18 млн грн збитків.

На сьогодні дії колишнього посадовця ДП «Антонов» кваліфіковані за ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу України, ексдиректора адвокатського об’єднання - за ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України.

Як повідомляв Укрінформ, судитимуть колишнього генерального директора держпідприємства «Антонов», через службову недбалість якого знищений літак Ан-225 «Мрія».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-