В уряду достатньо ліквідності для фінансування видатків у січні-лютому - Гетманцев

В уряду достатньо ліквідності для фінансування видатків у січні-лютому - Гетманцев

Укрінформ
Не дивлячись на ветування Угорщиною виділення Україні 50 млрд євро, бюджетне фінансування з 1 січня 2024 року не зупиниться, в уряду достатньо ліквідності для фінансування видатків у січні-лютому.

Як передає Укрінформ, про це повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев у Телеграмі.

"Хочу дещо пояснити з приводу ветування Орбаном (прем'єр-міністр Угорщини - ред.) виділення Україні 50 млрд.євро в межах Ukraine Facility. Насправді зради немає. На голосування виносилося пакетне рішення щодо внесення змін до бюджету ЄС до 2027 року. Там не тільки питання виділення коштів для України, але фінансування Фонду солідарності, міграційних програм. Рішення заветоване Угорщиною і відкладено на позачерговий саміт ЄС, який може відбутись вже на початку січня", - повідомив Гетманцев.

Він зазначив, що багато що говорить про те, що йде певний торг в межах якого вето буде подолано і рішення буде ухвалено в січні. Бо є політична воля решти 26 країн ЄС ухвалити це рішення. Як крайній запасний варіант, якого б не хотілось, та ж сама сума буде виділена в інший спосіб на двосторонній урядовій основі (на кшталт макрофіну, останній транш якого ми отримуємо у грудні). Тому обіцяна підтримка точно буде.

"Це точно не "кінець світу". Бюджетне фінансування з 1 січня 2024 року не зупиниться. В уряду достатньо ліквідності для фінансування видатків у січні-лютому", - акцентував Гетманцев.

Читайте також: Угорщина заблокувала виділення €50 мільярдів для України з бюджету ЄС

Як повідомляв Укрінформ, агентство Bloomberg із посиланням на джерела писало раніше, що країни Євросоюзу розглядають альтернативний план, щоб надати Україні необхідну допомогу в її боротьбі проти Росії, якщо Угорщина накладе вето на поточну пропозицію щодо фінансування у розмірі €50 мільярдів.

Президент Європейської ради Шарль Мішель переконаний, що компромісу щодо виділення Україні €50 мільярдів макрофінансової допомоги на наступні чотири роки вдасться досягти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-