Гранти для бізнесу, підтримка ветеранів і воєнні ризики: Свириденко зустрілась із делегацією СБ

Гранти для бізнесу, підтримка ветеранів і воєнні ризики: Свириденко зустрілась із делегацією СБ

Укрінформ
Світовий банк спільно з Міністерством економіки України зосередяться на підтримці приватного сектору, запуску іпотечного кредитування, а також аналізі та фінансуванні конкретних інвестиційних проєктів.

Про це домовились перший віцепрем’єр-міністр - міністр економіки Юлія Свириденко на зустрічі із делегацією Світового банку на чолі з Регіональним директором у справах України та Молдови Арупом Банерджі, повідомляє Укрінформ з посиланням на пресслужбу Мінекономіки.

Мова йде про грантові програми на підтримку малого і середнього бізнесу, програми підтримки ветеранів, інструменти страхування воєнних ризиків, фінансування програм "єОселя" та "єВідновлення".

«Відбудова України буде відбуватись за рахунок залучення приватних інвесторів. На наступний рік ми попередньо оцінили потреби приватного сектору у понад 7 мільярдів доларів. Ми очікуємо, що більше половини цієї суми, близько 4 мільярдів доларів, буде покрито за рахунок реалізації програм фінансування багатосторонніми та двосторонніми міжнародними фінансовими установами», - пояснила Свириденко.

Читайте також: Світовий банк надасть Україні $1,2 мільярда для фінансування соцвиплат

Під час зустрічі представники Світового банку висловили зацікавленість в підтримці українських підприємців – збільшенні фінансування грантових програм на підтримку малого і середнього бізнесу, програм підтримки ветеранів, інструментів страхування воєнних ризиків, та фінансування програми "єОселя" та "єВідновлення".

«Усі ці програми спрямовані на створення нових робочих місць, допомогу переселенцям та ветеранам, а також підвищення ролі переробної промисловості в економіці України. Деталі ми будемо ще обговорювати, але принципова згода вже отримана», - наголосила Свириденко.

За її словами, гроші від Світового банку можуть пом’якшити умови отримання пільгових кредитів для населення за програмою "єОселя" та збільшити кількість виданих іпотечних кредитів. З іншого боку, реалізація програм пільгового кредитування буде стимулювати галузь житлового будівництва, що в свою чергу буде створювати нові робочі місця, нові виробничі ланцюжки та забезпечувати сплату податків.

Сторони обговорили також можливість надання технічної підтримки Світовим банком з метою аналізу та запуску інструментів страхування воєнних ризиків через залученість локального страхового ринку та напрямків збільшення капіталу українського Експортно-кредитного агентства.

Читайте також: Україна отримає $550 мільйонів за проєктом Світового банку на відновлення сільського господарства

«Зараз ЕКА успішно реалізує програму підтримки українських експортерів, серед яких основну частину складають підприємства малого та середнього бізнесу. Також ми залучили ЕКА до страхування ризиків знищених суден і товарів на них в територіальних водах України. У подальшому ми хочемо розширити програму страхування на ризики знищення товарів на складах і на вантажі, які перебувають в дорозі. Це має стати важливим елементом розвитку приватного сектору в Україні», - підсумувала Свириденко.

Як повідомлялось, пільгові іпотечні кредити за програмою «єОселя» на понад 8 млрд грн вже отримали 5,5 тис. родин, з яких 206 - минулого тижня.

Фото: Мінекономіки

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-