Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Коли до ЄС попрямують перші кубометри українського біометану?

Коли до ЄС попрямують перші кубометри українського біометану?

Блоги
Укрінформ
Сигналом старту в цьому питанні має стати прийняття законопроєкту №9456, який технічно уможливить експорт біометану з України

Бізнес та експерти з розвитку біоенергетики в Україні тримають руку на пульсі законодавчих змін, що створять умови для експорту українського біометану. Зокрема, виробники відновлювальних газів чекають на результати розгляду у Верховній Раді України законопроєкту від 03.07.2023 р. №9456, яким вирішиться, зокрема, питання митного контролю та оформлення біометану.

Переваги прийняття, а відтак і реалізації цього нормативно-правового акта абсолютні: від надходжень до держбюджету, залучення додаткових інвестицій в аграрний сектор, створення нових робочих місць, а також зростання експортної валютної виручки до вкладу в енергетичну незалежність.

За оцінками Біоенергетичної асоціації України, технічно досяжний потенціал виробництва біометану складає 9,7 млрд м3/рік. Це дорівнює близько 80% річного імпорту природного газу. Поступово у 2030 році загальне виробництво біометану в Україні може досягти 1 млрд м3/рік.

Втім, ще поки невідомо коли документ винесуть на голосування, а в експертних колах ширяться тези про блокування експорту біометану.

ХТО БЛОКУЄ?

Зрозуміло, що мова йде не про фізичне блокування, ніхто вентиль на газопроводі не перекриває. Та й у правовому полі не існує жодного документа, який би прямо забороняв експорт біометану. Теоретично, можна посилатися на постанову Кабінету Міністрів України від 27.12.2022 р. №1466. Згідно з нею на 2023 рік встановлена нульова квота на експорт природного газу українського походження. А біометан, як визначає Закону України “Про альтернативні види палива”, для подачі до газотранспортної або газорозподільної системи за своїми фізико-хімічними характеристиками відповідає вимогам нормативно-правових актів до природного газу.

Водночас звертаємо увагу, що навіть в умовах війни Україна розвиває стратегічне партнерство з Європейським Союзом, зокрема, у сфері біометану. Підписання відповідного Меморандуму – це перший крок. А сама лише реєстрація зазначеного вище законопроєкту – другий вагомий крок України поставити це партнерство на практичні рейки й уможливити торгівлю українським біометаном з ЄС.

Таким чином, ніякого блокування немає.

ТО ЧОМУ ЗАКОНОПРОЄКТ ЩЕ НЕ В СЕСІЙНІЙ ЗАЛІ?

Знову ж таки зрозуміло, що питання експорту біометану набагато ширше, ніж, умовно, поставити людину біля газопроводу вентиль повертати. Недостатньо розглянути й проголосувати за суто технічну сторону експорту. У законопроєкті, зокрема, є пропозиція доповнити статтю 232 Митного кодексу України. Чинна редакція цієї статті визначає порядок митних формальностей для природного газу. А в разі прийняття законопроєкту, у статті з’являться положення про застосування такого ж порядку для здійснення митного контролю й оформлення біометану. Водночас буде уточнено, що, зокрема, митне оформлення біометану може здійснюватися на підставі відомостей про його обсяги.

Та поряд з такою теоретичною складовою на практиці є ризик зловживань з боку недобросовісних підприємців. Йдеться про ризик експорту природного газу під виглядом біометану.

Таким чином, Міністерство аграрної політики та продовольства України пропонує здійснювати експорт виключно при наданні гарантії походження біометану та/або сертифікату відповідності біометану критеріям сталості. А Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради України пропонує, зокрема, надавати право на здійснення експорту лише виробникам біометану, які мають обліковий запис у реєстрі біометану; а також є пропозиція дозволяти експорт лише щодо того обсягу біометану, який вироблений на митній території України суб’єктом господарювання-резидентом.

Власне, такі та інші пропозиції зацікавлених відомств та законотворців передбачають доопрацювання цього законопроєкту перш, ніж виносити його на голосування. Наразі документ ще тільки готується до другого читання.

Нагадаємо також, що до газотранспортної мережі вже підключений перший в Україні завод з виробництва біометану, який вироблятиме близько 3 млн кубометрів газу для близько 1500 клієнтів – населення та промисловості. Оскільки попереду зима, то це гарний приклад децентралізації постачання для сталого забезпечення теплом та газом.

А ще на початку червня 2022 року до ТОВ "Оператор ГТС України" (ОГТС) звернулися 26 компаній, які планують виробляти біометан в загальному обсязі 206 млн м3/рік.

Тобто час на прийняття рішення та відкриття експорту ще є.

ДЕРЖАВА ПІДТРИМАЄ: ВИРОБНИКАМ БІОМЕТАНУ НІЧОГО БОЯТИСЯ

Тільки за останні два роки вже зроблена величезна робота для розвитку біоенергетики в Україні.

З боку підприємців – це відкриття нових та переобладнання вже існуючих заводів чи станцій для виробництва біометану. А з боку держави – це створення та оновлення правової бази та інструментів функціонування.

Так, наприклад, Закон України від 21.10.2021 № 1820-ІХ ввів поняття “біометан”, регламентував створення реєстру біометану і порядок видачі гарантій, сертифікатів походження, подальших операцій з ними. А завдяки рішенню Національної комісії, що здійснює державне регулювання, зокрема, у сфері енергетики, від 02.08.2022 № 847 біометан можна постачати у газові мережі.

Цьогоріч у Лондоні, на міжнародній Конференції з питань відновлення України, наше політичне керівництво представило потенційним інвесторам українські проєкти з розвитку зеленої енергетики, серед яких є і проєкти з виробництва біометану.

Держава також сприяє впровадженню біоенергетичних проєктів шляхом звільнення виробників біопалива від сплати податку на викиди СО2. Відповідний законопроєкт підготовлений.

МОЖЛИВІСТЬ ЕКСПОРТУВАТИ УКРАЇНСЬКИЙ БІОМЕТАН – ПИТАННЯ ЧАСУ

Фактично, якщо розглядати митний кордон України як умовну лінію, то український бізнес знаходиться на низькому старті, щоби перетнути її та розпочати забіг на європейському ринку.

Сигналом старту у цьому забігу стане прийняття згаданого вище законопроєкту № 9456, який технічно уможливить експорт біометану з України. На практиці важливою стане повноцінна робота реєстру. Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України вже активно веде перемовини з міжнародними партнерами у цьому напрямі. Запрацює реєстр – будуть гарантії походження українського біометану, буде сертифікація як обов’язкова умова для експорту.

А також буде можливість оцінити обсяг біометану та його вплив на загальний об’єм накопичення газу для проходження зимового періоду. Адже енергетична безпека – пріоритет для України в умовах війни.

Марина Денисюк, старша проєктна менеджерка напряму відновлення Офісу реформ Кабінету Міністрів України, експертка з енергетики та клімату

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-