Громади з початку війни отримали понад ₴2 мільярди від оренди та малої приватизації

Громади з початку війни отримали понад ₴2 мільярди від оренди та малої приватизації

Укрінформ
З початку повномасштабної війни понад 2 млрд гривень надійшло до місцевих бюджетів від малої приватизації, оренди держмайна та реалізації землі в державній електронній системі Prozorro.Продажі.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Мінекономіки.

"Результати торгів у державній системі Prozorro.Продажі свідчать про те, що попри повномасштабну війну, ми бачимо бажання бізнесу інвестувати в українську економіку та розвиватись. Відповідно - сплачувати податки та створювати нові робочі місця і додану вартість. А ще, таке наповнення бюджетів усіх рівнів — це суттєвий додатковий ресурс для відновлення країни", — зазначила перший віцепрем’єр-міністр - міністр економіки України Юлія Свириденко.

Найактивніше майно за час повномасштабної війни реалізовували громади у Київській області — понад 1,3 тис. успішних аукціонів, Львівській — 1,3 тис. та у Дніпропетровській — майже 1 тисяча закритих угод.

Більше ніж половину коштів, зароблених громадами під час воєнного стану, — майже 1,3 млрд гривень вони отримали з реалізації землі. Найактивніше здавали в оренду сільгоспземлю та продавали несільськогосподарські ділянки громади в Одеській області — понад 560 успішних аукціонів, Черкаській — майже 500 та Львівській — майже 440. У середньому конкуренція на земельних торгах становить 3 учасники. Водночас найконкурентнішими були онлайн-аукціони з оренди землі під сільське господарство у Красилівської громади на Хмельниччині, де змагалося 14 та 13 учасників. Ще 13 учасників конкурували за право придбати 0,1 гектара не сільськогосподарської землі у Чернівцях.

Читайте також: На аукціонах Prozorro.Продажі цьогоріч залучили понад ₴11 мільярдів

Мала приватизація принесла громадам понад 773 млн гривень від початку повномасштабного вторгнення. Найдорожчими приватизованими комунальними активами є Житомирський обласний центр кінематографії, який продала міська рада за 40 мільйонів гривень. А також нежитлові приміщення у Львові площею понад 550 кв. м придбали за 25 млн гривень та площею майже 850 кв. м — за майже 18 млн гривень. З ринком малої приватизації найбільше працювали громади на Львівщині — їм вдалося продати майже 110 комунальних об‘єктів, на Дніпропетровщині — понад 80 та на Київщині — понад 50.

Ще понад 43 мільйони на рік під час війни громади отримуватимуть, здаючи своє майно в оренду. Найбільшу кількість аукціонів за цей період мають громади у Київській області — понад 1,1 тисячі успішних торгів, Дніпропетровській — понад 780 та у Львівській — майже 760. Найдорожчі об’єкти, що здали в оренду за цей час через онлайн-аукціони, — ЄМК плодоовочевої бази комунального підприємства “Світ” — з його оренди бюджет Києва отримує щомісячно майже 1,7 млн гривень, електротехнічне устаткування у Полтаві — понад 1,3 млн гривень доходу на місяць, та понад 700 кв. м нежитлової будівлі у Дніпрі — пів мільйона гривень доходу щомісячно.

Читайте також: Фонд держмайна продав Хмельницьке протезно-ортопедичне підприємство за ₴32 мільйони

Загалом за понад пʼять років впровадження реформи малої приватизації Україна отримала від реалізації державного та комунального майна через онлайн-аукціони системи Prozorro.Продажі понад 15 млрд гривень. З них — 4,5 млрд гривень надійшло за підсумками приватизаційних онлайн-аукціонів після початку повномасштабного вторгнення.

Як повідомлялося, Фонд державного майна України залучив до бюджету від приватизації цьогоріч 2,7 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-