В Україні планують за чотири роки повернути економіку на довоєнний рівень

В Україні планують за чотири роки повернути економіку на довоєнний рівень

Ексклюзив
Укрінформ
Міністерство економіки протягом чотирьох років планує повернути економіку на довоєнний рівень та перевищити цей показник.

Про це розповів заступник міністра економіки Олексій Соболев в інтерв’ю Укрінформ.

«Ми плануємо за чотири роки повернути економіку на довоєнний рівень та додати іще зростання. За перший рік війни економіка країни скоротилася на 30%, тож маємо за чотири роки перевищити цей показник. У нас є дві ключові передумови – це безпека і вступ до НАТО та інтеграція з ЄС. Крім того, зростання економіки прямо пов’язане з фактором повернення біженців в Україну – чим більше людей повернеться, тим вищими будуть показники економічного зростання», - зазначив заступник міністра економіки.

Соболев зауважив, що дуже велику частину цього плану становить "зелений" перехід. У 2026 році в ЄС набуває чинності регуляція CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism, механізм декарбонізації економіки), що має, в тому числі, декарбонізувати європейський металургійний сектор – це створює економічну можливість для України.

«Україна може стати лідером у "зеленій" металургії, особливо у виробництві "зеленої" сталі, використовуючи своє унікальне розташування, багаті ресурси, наявність сировини та стратегічну близькість до Європи. У наступні чотири роки обсяг інвестицій для розвитку індустрії може становити від 6 до 12 млрд євро. І це не лише про наші амбіції, цей напрям доповнює загальну європейську стратегію декарбонізації», - сказав Соболев.

Читайте також: Україна хоче збільшити частку переробки у структурі ВВП – Мінекономіки

Як повідомлялося, міністерство економіки окреслило перспективи та фактори зростання економіки у цьому та наступному роках, враховуючи підрив Каховської ГЕС та вихід Росії із “зернової угоди”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-