Виробництво засобів ППО в Україні разом зі США: на що реально можна розраховувати

Виробництво засобів ППО в Україні разом зі США: на що реально можна розраховувати

Укрінформ
Варто розглядати більш прагматичні та реалістичні варіанти, аніж Patriot, адже вони також мають величезне значення

Після візиту до США Президент України Володимир Зеленський повідомив, що була досягнута довгострокова домовленість, яка сформульована так: «Разом працюватимемо, щоб спільно з Америкою Україна виробляла необхідну зброю». І серед прикладів результатів такої співпраці було зазначено, що «Україна зможе виробляти, зокрема, ППО».

І хоча перше, що спадає на думку, коли згадують про засоби протиповітряної оборони від США, – це Patriot, навряд мова саме про нього, вважають експерти Defense express.

Фото: US DoD
Фото: US DoD

Зокрема, офіційно було повідомлено лише про те, що Мінстратегпром підписав меморандуми про порозуміння з трьома асоціаціями зброярів США: Глобальним оборонно-промисловим альянсом (Global Defense & Industry Alliance), Оборонно-промисловою коаліцією Аризони (Arizona Defense & Industry Coalition) та Аерокосмічною та оборонною асоціацією Юти (Utah Aerospace and Defense Association).

Усі вони є не виробниками озброєння, а некомерційними організаціями, які займаються підтримкою та захистом оборонних компаній в Аризоні та Юті. І хоча це не прямі домовленості з виробниками, тим паче мова поки що про меморандуми, у тій же Аризоні свої підрозділи тримають такі гіганти, як Northrop Grumman, General Dynamics, Boeing, Reytheon, Honeywell, L3 Haris та інші.

Водночас для України, особливо в теперішніх умовах, доволі складно сподіватися на те, що, наприклад, Reytheon наввипередки з Lockheed Martin побіжать створювати тепер в Україні свої заводи та проводити трансфер технологій. Тому стосовно того, які саме засоби ППО разом із США може почати виробляти в Україні, напевно, необхідно трохи зменшити апетити.

Якщо брати найбільш прагматичні варіанти, то взагалі на перше місце можливо поставити артилерійські зенітні системи для боротьби із дронами. Узагалі цей напрям поки що видається лакуною з погляду наявних пропозицій на ринку. Водночас «поріг входження» у ці розробки достатньо низький і досяжний для невеликих компаній, які можуть бути зацікавлені у виробництві своєї продукції в Україні та готові до трансферу технологій.

І такі розробки цілком можуть бути на рівні системи CORTEX Typhon від Kongsberg, бойового модуля Slinger від EOS, які вже оголошені до передавання та продажу в Україну, або, щонайменше, – украй прагматичною «шахедобійкою» Victor від Excalibur Army, яку також постачають ЗСУ.

CORTEX Typhon від Kongsberg
CORTEX Typhon від Kongsberg

Американські оборонні компанії ще можуть прискорити роботи з інтеграції західних ракет під радянські зенітні ракетні комплекси. Зокрема, є стале враження, що українські фахівці могли інтегрувати ракети RIM-7 Sea Sparrow до ЗРК "Бук".

Паралельно є інформація й щодо аналогічного напряму з ракетами від ЗРК Hawk. Водночас, вочевидь, адаптацію під західні ракети можуть цілком пройти й інші зенітні ракетні комплекси, наприклад, «Стріла-10».

"Стріла-10" - ще один непоганий кандидат на отримання нових можливостей завдяки новим ракетам

Тобто фронт робіт у цьому напрямі – більш ніж величезний, водночас очікувати, що адаптацією старих зенітних ракет до старих радянських зенітних ракетних комплексів буде Reytheon, – аж надто оптимістично. Водночас це може бути більш ніж цікаво невеликим американським компаніям.

Важливо також, що Україна має власні розробки зенітних ракет та ЗРК. Прискорити завершення їхнього розроблення, а також налагодження серійного виробництва можливо в результаті інтеграції вже готових рішень від американських компаній.

Defense express

Перше фото: US DoD

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-