Росіяни хочуть перевести в «гарячий зупин» шостий енергоблок ЗАЕС

Росіяни хочуть перевести в «гарячий зупин» шостий енергоблок ЗАЕС

Укрінформ
Росіяни грубо порушують умови експлуатації енергоблока №6 Запорізької атомної електростанції, переводячи його у стан "гарячого зупину".

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Державна інспекція ядерного регулювання (ДІЯРУ).

"Окупаційною адміністрацією ЗАЕС було прийнято рішення перевести енергоблок №4 ЗАЕС у стан "холодний зупин". Натомість окупанти планують перевести енергоблок №6 ЗАЕС у стан "гарячий зупин". Такі дії є грубим порушенням умов ліцензії ЕО 000196 на право здійснення діяльності на етапі життєвого циклу "експлуатація ядерної установки "Запорізька АЕС", яка передбачає експлуатацію енергоблока №6 ЗАЕС лише в стані "холодний зупин", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Рівень води у ставку-охолоджувачі ЗАЕС стабільний - Енергоатом

У ДІЯРУ підкреслили, що безвідповідальні дії окупантів із розігріву як енергоблоку №4, так і енергоблоку №6, в умовах відсутності відповідного технічного обслуговування та ремонту обладнання енергоблоків ЗАЕС протягом останнього року та значного дефіциту персоналу, мають негативний вплив на безпеку ядерних установок на майданчику станції. Діяльність росіян несе в собі додаткові ризики відмов обладнання, систем та елементів, важливих для безпеки. У результаті існує ризик ініціювання перехідних процесів, які можуть призвести до порушень нормальної експлуатації та аварій, в тому числі із важким пошкодженням ядерного палива.

"Всі протиправні дії російських окупантів на ЗАЕС, зокрема, ігнорування умов ліцензій на експлуатацію, відбуваються попри присутність постійної моніторингової місії МАГАТЕ на атомній станції", - наголошує ДІЯРУ.

В інспекції нагадали, що єдиним шляхом повернення до безпечної експлуатації ЗАЕС є виконання Росією резолюції Ради керуючих МАГАТЕ, які закликають агресора до негайного виведення військового та іншого персоналу із ЗАЕС, повернення станції під контроль українського уряду.

Читайте також: На четвертому блоці ЗАЕС через дії росіян стався витік води - Енергоатом

Як повідомлялося, на 4-му енергоблоці Запорізької атомної електростанції через злочинні дії загарбників стався інцидент із витоком води з першого контуру в другий.

ЗАЕС перебуває в окупації із 4 березня 2022 року. За цей час росіяни неодноразово порушували принципи ядерної безпеки, розміщуючи на території ЗАЕС військову техніку, мінуючи територію та тероризуючи персонал станції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-