Державна антикорупційна програма: публічну частину моніторингової системи запустять 17 серпня

Державна антикорупційна програма: публічну частину моніторингової системи запустять 17 серпня

Укрінформ
Запуск публічної частини моніторингової системи виконання заходів Державної антикорупційної програми (ДАП) на 2023-2025 рр. відбудеться 17 серпня, а вже восени планується відкриття її англомовної версії.

Про це заявив голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков під час презентації цієї системи міжнародниим партнерам і представникам посольств, передає Укрінформ із посиланням на сайт НАЗК.

«При розробці системи враховано найкращий міжнародний досвід створення подібних інструментів. Тому вона має шанси стати стандартом для моніторингу державної політики в цілому, а згодом і зразком для інших держав. Сподіваємось, що ця система буде зручною для усіх користувачів. Громадяни та наші міжнародні партнери зможуть контролювати прогрес виконання антикорупційних заходів», – сказав Новіков.

За його словами, система має бути доступною для кожного, в тому числі для міжнародних партнерів. Важливо, щоб вони бачили реальні успіхи та прогрес України в подоланні корупції.

Про важливість ДАП для держави нагадав керівник Антикорупційної ініціативи Європейського Союзу (EUACI) Аллан Паг Крістенсен. «Сьогодні боротьба з корупцією є, мабуть, більш важливою, ніж будь-коли. Ефективна реалізація Державної антикорупційної програми допоможе створити краще суспільство та впровадити реформи, які воно очікує від Уряду. Система моніторингу — це якісний інструмент, який має багато функцій і покаже, які органи влади та державні установи виконують свої зобов’язання, а які ні. Таким чином суспільство здійснюватиме додатковий контроль», — сказав він.

Зазначається, що система має дві частини. Закрита частина, до якої підключені всі виконавці програми, призначена для організації та планування виконання заходів в межах кожної інституції, а також надання до НАЗК інформації про стан та динаміку виконання кожного заходу. Публічна частина призначена для відображення повної та об’єктивної інформації про виконання заходів, а також відображення результатів щоквартального моніторингу та щорічної оцінки ефективності реалізації Антикорупційної стратегії та Державної антикорупційної програми.

Ця система матиме зручний інтерфейс та інтерактивну візуалізацію, різні варіанти фільтрації даних.

Читайте також: У Раді зареєстрували законопроєкт про повернення е-декларування - його підтримав комітет

Як повідомлялося, 28 червня 2023 року НАЗК запустило інформаційну систему моніторингу реалізації державної антикорупційної політики. Органи державної влади вже внесли інформацію про результати виконання заходів ДАП у першому півріччі поточного року. Надалі таку інформацію вони вноситимуть до системи щоквартально.

Загалом заходи програми реалізовуватимуть 109 виконавців – це міністерства, інші центральні органи виконавчої влади, обласні державні адміністрації та низка інших державних органів.

Підтримку в розробці інформаційної системи моніторингу антикорупційної політики надала Антикорупційна ініціатива ЄС (EUACI).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-