Координаційна рада з питань логістики обговорить із бізнесом «зерновий коридор» без участі РФ

Координаційна рада з питань логістики обговорить із бізнесом «зерновий коридор» без участі РФ

Укрінформ
Координаційна рада з питань логістики в сільському господарстві цього тижня обговорить з операторами ринку можливості продовження морського експорту збіжжя після виходу Росії із “зернової угоди”.

Про це у програмі “Укрінформ: Вечірній стрім” повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

За його словами, до ймовірного зриву Російською Федерацією укладених з ООН і Туреччиною домовленостей Україна готувалася заздалегідь.

"Уже починаючи з березня, коли йшлося про другу пролонгацію домовленостей (угоду переглядають кожні чотири місяці - ред.), російська сторона в межах інспекцій системно блокувала, саботувала, робила все, щоб роль та можливості фізичного експорту морем зменшувалися. Тому Україна паралельно розвивала інші шляхи постачань. Зокрема, через дунайські порти щомісяця експортується у середньому по 2 мільйони тонн збіжжя", - зазначив посадовець.

Висоцький зауважив, що з ринком не раз обговорювали ризики стосовно гарантій, наданих країною-агресором. В якийсь момент вони стануть нікчемними чи будуть зупинені. Тоді потрібно забезпечити шлях експорту через Чорне море без участі Росії.

Читайте також: Зеленський запропонував Ердогану і генсеку ООН продовжити зернову ініціативу

"Не можу сказати, що це станеться вже зараз. Але зроблено важливі кроки для того, щоб реалізувати такий сценарій. У бюджеті передбачено 20 млрд гривень страхового фонду, затверджено порядок використання цих коштів, відбулося засідання Координаційної ради з логістики, де повідомили, що цього тижня відбудеться предмента зустріч-обговорення цього питання з усіма охочими операторами ринку. Також ми чекаємо підтвердження від партнерів — ООН (глобально) і Туреччини як гаранта, - котрих поінформуємо, що Україна й компанії, які з нею працюють, готові предметно обговорювати параметри нової угоди без участі держави-агресора”, - розповів урядовець.

Тож говорити, що жодного шансу на збереження морських постачань українського продовольства немає, за його словами, не можна.

Читайте також: Вихід РФ із «зернової угоди»: Страхувальники вже переглядають роботу в Чорному морі

Як повідомлялося, Росія заявила про припинення дії Зернової угоди, укладеної торік 22 липня у Стамбулі.

“Україна звернулася до Туреччини та ООН з пропозицією продовжити функціонування ”зернового коридору” в межах Чорноморської зернової ініціативи без Росії, яка вийшла з домовленостей”, - повідомив у вечірньому зверненні в понеділок Президент Володимир Зеленський. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-