Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Україна і Європа мають змінити парадигму партнерства в енергетиці

Україна і Європа мають змінити парадигму партнерства в енергетиці

Блоги
Укрінформ
Ми збираємося розвивати енергоринок і конкурувати на ньому на рівних з провідними європейськими гравцями

Минулого тижня у Відні відбулась конференція ETCSEE – найвідоміша конференція у сфері торгівлі енергоресурсами в Центральній та Південно-Східній Європі. Цього року вона зібрала рекордну кількість учасників. І вперше цей захід відкривала Україна.

Автор даного допису - Віталій Бутенко, генеральний директор АТ «Енергетична компанія України» (АТ «ЕКУ») - був opening keynote speaker ETCSEE 2023.

* * *

Україна має надзвичайну підтримку з боку енергетичної спільноти Європи. Це чітко відчувалось під час виступів і дискусій на конференції ETCSEE, яка цього року зібрала понад 500 представників енерготрейдингових компаній зі всієї Європи.

ETCSEE – головна галузева подія року, своєрідний Давос для енерготрейдерів Центральної та Південно-Східної Європи. І те, що майже в кожній сесії обговорювалися наші питання, те, що цей захід вперше відкривала Україна, було важливим і однозначним сигналом від організаторів заходу на підтримку нашої країни. І ще одним підтвердженням того, що Україна стає активним гравцем на європейських енергетичних ринках.

Наш час – це час для сміливих, асиметричних рішень. Маємо скористатися цим шансом, аби прискорити об’єднання енергоринків та впровадження європейських правил.

Світ, в якому ми жили, пішов, нестандартне мислення – це нова нормальність. Будемо відвертими, у нас ніколи не буде якогось зручного моменту для прийняття сміливих рішень. У нас ніколи не буде зручного часу, щоб ремонтувати, будувати, змінювати, впроваджувати.

Підтвердження цьому – досвід України в протидії російському енерготерору. Жодна енергосистема в світі не зазнавала такої кількості ударів і руйнувань, що їх було завдано по Україні. Коли відбуваються подібні сейсмічні зміни, екзистенційне питання для держави, міністерства енергетики, регулятора – що робити з енергоринком? Бути йому чи не бути? Що обрати на роздоріжжі – тотальний адміністративний контроль чи захист ринку?

Те, що в умовах цілеспрямованих дій країни-агресора на знищення енергосистеми України держава зробила ставку на ринок, викликало щирий захват у європейських колег. Спроба врятувати енергоринок виявилась успішною. Сміливі нестандартні рішення держави, помножені на героїзм наших Збройних Сил, мужність і технічне мистецтво українських енергетиків, дозволили досягти неможливого в опорі енергетичному терору росії.

Ще один вивірений, асиметричний і, певною мірою, зухвалий хід – у розпал війни вивести на ринок нову державну компанію, енерготрейдера АТ «ЕКУ». В той час, коли ворог робив ставки, скільки ще протримається українська енергосистема. В той час, коли йшли дискусії про те, якої цивілізаційної шкоди завдадуть блекаути, які на той час здавались невідворотними.

Меседж держави на це був однозначним: ми не тільки не збираємось згортати ринок, ми збираємось його розвивати і конкурувати на ньому на рівних з провідними європейськими гравцями. І це рішення теж було вдалим.

Ми побудували компанію з нуля. Вже у перші місяці роботи вивели державу в лідери на експортних напрямках до Польщі, Румунії і Словаччини. Під час ОЗП 2022/2023 стали другим за обсягом імпортером електроенергії з ЄС і змогли підтримати енергосистему країни у найскладніші часи. Перша державна балансуюча група, створена ЕКУ, вже стала №2 на ринку за обсягами, і ми активно рухаємось, щоб стати №1. Наша діяльність є прибутковою, і ми вже забезпечили для держави перші дивіденди. І все це у жорсткій конкурентній боротьбі на одному з найбільш олігархічних ринків країни. Без жодних державних активів чи бюджетних коштів.

З позиції нестандартних рішень запропонував європейським колегам по-іншому подивитись на формати нашої економічної співпраці. Україна і Європа мають змінити парадигму партнерства в енергетиці і переходити від синергетичного до симбіотичного формату співпраці.

При синергетичному підході сторони просто отримують сумарний ефект від взаємодії, тоді як при симбіотичному всі діють як єдина екосистема, захищаючи й підтримуючи одне одного. Такі відносини більше відповідають новим реаліям і викликам та є обов’язковою умовою енергетичної безпеки єдиного європейського простору.

Ми рухаємось далі. Понад 500 провідним трейдерам Європи надіслав чіткий меседж, що попри війну Україна відкрита для бізнесу. Нагадав про плани України стати великим енергетичним хабом в Європі. Потенціал для цього є. А інтеграція ринків принесе взаємну вигоду Україні та європейським країнам.

Віталій Бутенко, генеральний директор державного енерготрейдера АТ «Енергетична компанія України» (АТ «ЕКУ»), opening keynote speaker ETCSEE 2023

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-