Аграрії готові блокувати в'їзд польських вантажівок на територію України

Аграрії готові блокувати в'їзд польських вантажівок на територію України

Укрінформ
Українські аграрії заявляють про готовність заблокувати в'їзд польських вантажівок на територію України з 10 червня.

Як передає Укрінформ, про це повідомила пресслужба Всеукраїнської аграрної ради.

Громадська спілка «Всеукраїнська аграрна рада» та Асоціація виробників молока повідомили "про свій намір провести страйк у відповідь на розпочатий польськими фермерами протест проти транзиту через територію Польщі вітчизняної сільгосппродукції".

"На знак протесту проти дій польських сільськогосподарських товаровиробників, які розпочали страйк і заблокували пункт пропуску "Дорогуськ - Ягодин" для вантажів з українським збіжжям, вітчизняні сільгоспвиробники вирішили діяти дзеркально", - йдеться у повідомленні.

Аграрії збираються перекрити рух польським вантажівкам через чотири міжнародні пункти пропуску на кордоні з Польщею: "Дорогуськ - Ягодин", "Краківець - Корчова"; "Рава-Руська" та "Шегині - Медика".

"Акція розпочнеться 10 червня о 10:00 та триватиме до 00:00 14 червня", - зазначено у повідомленні.

Проведення заходу пояснюють "категоричною незгодою українських аграріїв з діями польської сторони, які в односторонньому порядку, порушуючи торговельні правила Європейського Союзу та рішення Європейської комісії щодо поновлення транзиту української сільськогосподарської продукції, продовжують фізично блокувати вантажівки з України на територію Польщі".

Як повідомляв Укрінформ, станом на 9 червня рух вантажівок через пункт пропуску «Ягодин - Дорогуськ» заблоковано у зв’язку зі страйком польських фермерів. Про це поінформувала Державна прикордонна служба України.

Читайте також: Польські фермери заблокували на кордоні рух вантажівок з України

У травні 2023 року Єврокомісія заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику з України до Болгарії, Угорщини, Польщі, Словаччини та Румунії. 5 червня дію заборони будо продовжено до 15 вересня 2023 року. Приводом для заборони стали протести фермерів і необхідність запобігти збоям на ринку та збитку виробникам, які страждають від низьких цін на тлі активізації експорту зерна з України в рамках Ініціативи ЄС щодо автономних торговельних заходів та «шляхів солідарності».

Польща призупиняла транзит продукції українського АПК через свою територію, однак поновила його з 21 квітня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-