Україна не зможе швидко ввести в експлуатацію ЗАЕС після її звільнення - експерт

Україна не зможе швидко ввести в експлуатацію ЗАЕС після її звільнення - експерт

Укрінформ
Україна не зможе швидко ввести в комерційну експлуатацію Запорізьку АЕС після її звільнення; насамперед необхідно розв’язати питання щодо Каховської ГЕС, яку підірвали росіяни.

Таку думку висловив ексочільник Державної інспекції ядерного регулювання Григорій Плачков під час брифінгу «ЗАЕС: поточна ситуація на станції після підриву Каховської ГЕС» у Медіацентрі Україна - Укрінформ.

«Після звільнення Запорізької АЕС, Україна не зможе швидко ввести її в експлуатацію. Насамперед необхідно розв’язати питання щодо Каховської ГЕС. На сьогодні ми не розуміємо до кінця всіх масштабів руйнувань дамби. І це безпосередньо можна вирішити після деокупації та демілітаризації об’єктів водосховища і ЗАЕС», - зазначив він.

Читайте також: Відповіддю на підрив Каховської ГЕС мають стати дії, які гарантують цілісність ЗАЕС – Шмигаль

Плачков додав, що наразі води в ставку-охолоджувачу достатньо для ЗАЕС. Якщо ситуація зміниться, є ще кілька джерел підживлення. Зокрема, можна використати мобільні насосні установки, підземні свердловини питної води, а також у критичному випадку - набирати воду з Дніпра.

«Є багато різних цифр, можу назвати свої. Орієнтовно на півтора-два місяці без аварійних дій ставка-охолоджувача повинно вистачити для роботи ЗАЕС», - додав колишній очільник ДІЯРУ.

Читайте також: МЗС: Підрив Каховської дамби є прямим індикатором порушення системи безпеки ЗАЕС

Як повідомлялось, російські окупаційні війська вночі 6 червня підірвали греблю Каховської гідроелектростанції. ГЕС відновленню не підлягає. Триває евакуація людей із затоплених сіл.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-