Китай та Індія у травні отримали рекордні обсяги російської нафти

Китай та Індія у травні отримали рекордні обсяги російської нафти

Укрінформ
Імпорт російської сирої нафти Китаєм та Індією в травні досяг історичного максимуму, оскільки все більше покупців із цих країн віддають перевагу російській сировині, яка продається з великими знижками, перед дорожчою з Близького Сходу та Африки.

Про це з посиланням на дані провідних світових суднотрекерів Kpler і Vortexa повідомляє Reuters, передає Укрінформ.

Стрибок поставок з Росії стався напередодні зустрічі 4 червня Організації країн-експортерів нафти із їхніми партнерами (ОПЕК+), включаючи Росію.

Країни-видобувники «чорного золота» намагаються шляхом зменшення видобутку підтримати вартість ф’ючерсів Brent, які цього тижня впали на 5%, до приблизно 73 дол. за барель, попри квітневу обіцянку ОПЕК+ із травня скоротити видобуток.

Читайте також: Казахстан заборонить експорт нафтопродуктів до російського порту Тамань

Однак під час недільної зустрічі їм навряд чи вдасться домовитися ще більше скоротити поставки нафти на ринок попри зниження цін, повідомили Reuters анонімно чотири співрозмовники в альянсі.

За даними Vortexa та Kpler, Китай та Індія, найбільші імпортери сирої нафти у світі та найбільші покупці російської нафти, у травні імпортували близько 110 млн барелів, що майже на 10% більше, ніж у квітні, попри встановлені обмеження ціни на неї.

За даними Vortexa, російські поставки в Індію досягли рекордного рівня в 8,6 млн т (62,8 млн барелів), тоді як Китай придбав 6 млн т, стільки ж, скільки і в квітні.

Дані Kpler показали схожу тенденцію: імпорт Індії досяг рекорду в 66,7 млн барелів, а Китаю зріс до 49,2 млн барелів.

У Китаї нафтопереробники намагаються скоротити витрати на сировину та підвищити маржу переробки на тлі повільнішого, ніж очікувалося, відновлення економіки. Великі приватні нафтопереробні компанії почали купувати російську нафту на початку цього року і збільшили обсяги в останні місяці.

Читайте також: Імпорт російської нафти в Індію торік зріс майже удесятеро – BBC

Як повідомляв Укрінформ, через запровадження ембарго на нафту та зниження прайс-кепів Росія цьогоріч отримає вдвічі менше доходів від експорту нафтопродуктів. Україна пропонує ще більше знизити «стелю» цін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-