Україна у березні збільшила експорт агропродукції на 12% - УКАБ

Україна у березні збільшила експорт агропродукції на 12% - УКАБ

Графік
Укрінформ
У березні 2023 року Україна експортувати 7,8 млн т продукції агропромислового комплексу, що на 12% більше, ніж у лютому цього року.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Українського клубу аграрного бізнесу.

Зазначається, що аграрний експорт у березні цього року досяг рекордного показника від початку повномасштабного вторгнення. При цьому, 51% відвантажень відбулись через "зерновий коридор", а решта - альтернативними шляхами. В асоціації зауважують, що фізично український кордон пертнула ще не вся продукція, відправлена на експорт.

За даними УКАБ, у березні цього року Україна експортувала 5,7 млн т зернових культур (частка кукурудзи у структурі експорту - 67%, пшениці - 29%, ячменю - 4%). Експорт українських зернових минулого місяця зріс на 10% у порівнянні з лютим 2023 року.

Також, на 23% зріс експорт олійних культур - до 683,1 тис. т (частка сої – 61%, насіння соняшнику – 29% та ріпаку – 9%). Експорт українських рослинних олій у березні цього року зріс на 28% - до 556,2 тис. т (частка соняшникової олії - 94%, соєвої - 5%).

Крім цього, Україна за березень експортувала 454,7 тис. т макухи після вилучення рослинних олій (частка соняшникової макухи - 83%, соєвої - 17%) - це на 10% більше, ніж у лютому цього року.

В асоціації додають, що у березні 2023 року зростання продемонстрували абсолютно всі групи продукції АПК, що є позитивною тенденцією. Важливою новиною щодо українського експорту в березні 2023 року стало продовження дії «зернового коридору». Наявність такого каналу експорту дозволить українським аграріям реалізувати залишки продукції врожаю 2022 року та отримати кошти для продовження своєї господарської діяльності, починаючи з весняної посівної, що вже у розпалі.

Читайте також: Сольський прогнозує на 10% менший обсяг експорту нового врожаю

На думку експертів УКАБ, нині основною проблемою залишається великий розрив між світовою ціною та ціною на українському ринку на основні сільськогосподарські культури. Зменшення цього розриву допомогло б отримати кошти для повноцінного використання добрив, засобів захисту рослин тощо, що цього року будуть використовуватися по мінімуму через обмеженість фінансових ресурсів у аграріїв.

Як повідомляв Укрінформ, Україна за 8 місяців роботи "зернового коридору" з 1 серпня 2022 року по 31 березня 2023 року експортувала 26,3 млн т аграрної продукції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-