Парламент ухвалив закон про реформу рибного господарства в Україні

Парламент ухвалив закон про реформу рибного господарства в Україні

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила закон про реформу галузі рибного господарства та аквакультури, в межах якої очікується зростання конкуренції, підвищення якості виловленої риби та збільшення надходжень до місцевих бюджетів.

Відповідний законопроєкт №7616 у другому читанні підтримав 271 народний депутат, передає Укрінформ із посиланням на сайт парламенту.

«Десятиліттями рибна галузь лишалася в тіні, а процеси - забюрократизованими. Проблем у галузі додалося і через російську агресію. Впали виробничі потужності, постраждали рибні господарства, скоротились доходи у підприємців. Тому саме зараз – час стимулювати промислове рибальство та використовувати у повній мірі можливості водних ресурсів» - наголосив голова Комітету ВР з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду.

За його словами, серед основних нововведень – швидка видача дозвільних документів в електронному вигляді, створення Єдиної державної електронної системи управління рибною галуззю «Є-риба», встановлення санітарних вимог до рибоприймальних пунктів, посилення контролю за виловом риби.

Читайте також: ВР ухвалила закон про створення державної системи моніторингу довкілля

Також повноцінно запрацюють електронні торги на право промислового вилову риби, які до цього проводилися як урядовий експеримент.

«Ми очікуємо, що в результаті реформи значно збільшаться надходження до місцевих бюджетів, зросте кількість нових користувачів водних біоресурсів. У свою чергу, українці отримають перевірену якісну рибу на столах. Адже рибоприймальні пункти фіксуватимуть якість та кількість виловленої риби», - заявив Гайду.

За його словами, ухвалення закону - це крок до посилення продовольчої безпеки в Україні та розвитку українського промислового рибальства.

Як повідомлялось, Кабінет Міністрів 31 грудня 2022 року ухвалив постанову про запровадження електронних аукціонів з продажу права на укладення договорів на право спеціального використання водних біоресурсів у рибогосподарських водних об'єктах (їх частинах).

Станом на 20 березня у системі Prozorro.Продажі вже проведено 255 аукціонів з продажу дозволів на промисловий вилов риби; за укладеними договорами до місцевих бюджетів надійшло 11,2 млн грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-