ДБР викрило незаконні схеми експорту металобрухту, які завдали державі збитків на 350 мільйонів

ДБР викрило незаконні схеми експорту металобрухту, які завдали державі збитків на 350 мільйонів

Укрінформ
Державне бюро розслідувань інкримінує працівникам Волинської митниці впровадження незаконних схем експорту.

Про це повідомляє пресслужба ДБР у Телеграмі, передає Укрінформ.

“Працівники ДБР проводять розслідування причетності працівників Волинської митниці до незаконних схем масштабного вивезення металобрухту до країн ЄС. Збитки оцінюються у 350 млн грн”, - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, компанії, які експортують металобрухт до країн Євросоюзу, можуть отримати сертифікат EUR.1, якщо підтверджують українське походження сировини. Він дозволяє зменшити сплату експортного мита зі 180 євро до 3 євро за тонну. Чимало підприємств, які не могли підтвердити походження сировини, надавали фіктивні документи, на підставі яких працівники митниці за винагороду оформлювали експортерам відповідний сертифікат.

Читайте також: ДБР провело обшуки в банку президента московського футбольного клубу «ЦСКА»

За оперативними даними, впродовж 2022-2023 років в результаті дії такої схеми через Волинську митницю до країн ЄС комерсанти вивезли близько 45 тисяч тонн металобрухту. Державі завдано збитків на 350 млн грн.

Читайте також: Незаконно завезені в Україну гаджети на ₴112 мільйонів передали військовим

Розпочато кримінальне провадження за фактами зловживань службовим становищем (ч. 2 ст. 364 КК України). Посадовцям загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до шести років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-