Рада ухвалила закон про розвиток зарядної інфраструктури для електротранспорту

Рада ухвалила закон про розвиток зарядної інфраструктури для електротранспорту

Укрінформ
Верховна Рада прийняла у другому читанні законопроєкт №8172, який спрямований на подолання паливної залежності та розвитку зарядної інфраструктури для електричних транспортних засобів.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на пресслужбу парламенту.

Закон спрямований на імплементацію положень Директиви 2009/33/ЄС «Щодо просування чистих та енергоефективних транспортних засобів автомобільного транспорту» та Директиви 2014/94/ЄС «Про розгортання інфраструктури для альтернативних видів палива».

Законом передбачено:

  • спрощені земельні вимоги щодо розміщення електрозарядних станцій;
  • спрощення і здешевлення приєднання автозарядок до електромереж (без плати за потужність при приєднанні до кінця 2024р);
  • можливість встановлення автозарядних станцій для ОСББ в межах існуючої потужності;
  • пільгове (без плати за потужність) приєднання до мереж НЕК «Укренерго» систем накопичення енергії energy storage до кінця 2024 року.

Також закон запроваджує обмеження на закупівлю і експлуатацію автобусів з двигунами внутрішнього згорання (ДВЗ), що використовуються у сфері громадського транспорту.

Читайте також: Дефіцит потужності в енергосистемі відсутній і наразі не передбачається – Укренерго

Передбачається, що на міських автобусних маршрутах у містах із населенням у понад 250 тисяч кількість електробусів у відсотковій частці серед парку автобусів повинна становити не менше 25% на 1 січня 2030 року та не менше 50% на 1 січня 2033 року.

Як повідомлялося, у 2022 році українці придбали 13,6 тис. електромобілів або у півтора раза більше, порівняно з 2021 роком.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-