Україна відправила цьогоріч до Африки понад 194 тисяч тонн зерна

Україна відправила цьогоріч до Африки понад 194 тисяч тонн зерна

Укрінформ
Від початку року Україна відправила до Африки 194,4 тис. тонн агропродукції на 8-ми суднах, із яких – 46,5 тис. тонн пшениці.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Зазначається, що днями з порту Чорноморськ вийшло четверте судно у межах ініціативи Grain from Ukraine. AMIRA HANA доставить до порту Джибуті 30 тис. т пшениці, а звідти українське зерно буде спрямоване до Ефіопії. Загалом до Ефіопії, яка перебуває на межі голоду, Україна вже доправила 238,3 тис. т пшениці.

За останні сім днів у межах «зернового коридору» Україна відправила 871 тис. т агропродукції. Кукурудзи експортовано 387 тис. т, пшениці – 287 тис. т. 

Найбільше агропродукції від початку роботи «зернової ініціативи» поїхало до Африки у жовтні 2022 року. Тоді було завантажено 25 суден, загальний тоннаж становив 571,4 тис. т агропродукції.

Всього з 1 серпня з українських морпортів вийшло 673 судна з 18,4 млн т української агропродукції.

Читайте також: У січні вдвічі скоротилась кількість суден, які щодня проходять Босфор «зерновим коридором»

У міністерстві наголошують, що за останній тиждень добова кількість виходів суден із українських портів не збільшилась. Досі спостерігається найнижчий показник за всі майже 6 місяців роботи коридору – 2-3 судна на добу. Основна причина цьому – штучне перешкоджання роботі «зернової ініціативи» з боку російських інспекторів.

Як повідомляв Укрінформ, з жовтня 2022 року українські порти вимушені працювати менше ніж на половину своєї потужності, а обсяги недопоставок зернових на світовий ринок оцінюються у 2-3 мільйони тонн щомісяця. При цьому у Босфорі в черзі на інспекцію стоять майже 120 суден. Середній час очікування – від 2 до 5 тижнів, у результаті чого збитки для судновласників становлять від близько 20 тисяч доларів за кожен день простою.

Фото: ОПЗ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-