Рада уможливила сертифікацію Укртрансгазу як європейського оператора газосховищ

Рада уможливила сертифікацію Укртрансгазу як європейського оператора газосховищ

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила закон про сертифікацію АТ «Укртрансгаз» як європейського оператора газосховищ.

Як передає Укрінформ, 13 грудня за відповідний законопроєкт №8158 у другому читанні проголосував 261 народний депутат.

Згідно із документом, енергетичному регулятору НКРЕКП надаються повноваження для сертифікації оператора газосховищ, а також для постійного моніторингу дотримання оператором вимог сертифікації.

Крім того, НКРЕКП зможе прийняти попереднє рішення про сертифікацію з умовами про необхідність здійснення заходів для зниження ризиків для безпеки постачання природного газу.

Документ також передбачає тимчасове, до кінця 2025 року, зняття арешту та заборону на відчуження майна АТ "Чорноморнафтогаз" у виконавчих провадженнях. До 31 грудня 2025 року буде заборонено порушувати справи про банкрутство цієї компанії.

Читайте також: Україна хоче відкрити свої сховища для стратегічних запасів газу ЄС - готується сертифікація

Як повідомлялося, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), 13 грудня схвалила для подальшого обговорення проєкт порядку здійснення процедури сертифікації оператора газосховищ.

У Нафтогазі наголошують, що успішна сертифікація дозволить зберігати в українських ПСГ стратегічні запаси газу країн ЄС (а не лише приватних замовників-нерезидентів), максимізує використання мережі газосховищ, а також збільшить надходження від надання послуг підземного зберігання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-