Експерти МАГАТЕ про ЗАЕС: стан стабільний, але пошкодження викликають занепокоєння

Експерти МАГАТЕ про ЗАЕС: стан стабільний, але пошкодження викликають занепокоєння

Укрінформ
Команда експертів Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) оцінила пошкодження, завдані внаслідок інтенсивних обстрілів ЗАЕС російськими військами минулими вихідними.

Як передає Укрінформ, генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі у заяві, поширеній у понеділок, зазначив, що, попри серйозність обстрілу, ключове обладнання залишилося неушкодженим, безпосередніх проблем з ядерною безпекою чи захистом немає.

Наразі стан шести реакторних блоків стабільний, цілісність відпрацьованого й свіжого палива, а також радіоактивних відходів у відповідних сховищах збережено.

Водночас експерти зафіксували широкомасштабні пошкодження по всьому об'єкту.

«Це викликає серйозне занепокоєння, оскільки чітко демонструє надзвичайну інтенсивність атак на одну з найбільших у світі атомних електростанцій», - зазначив Гроссі.

Читайте також: МАГАТЕ про обстріли ЗАЕС: Наступного разу може не пощастити

Ідеться, зокрема, про пошкодження резервуарів для зберігання конденсату, яке призвело до нерадіоактивного витоку, головної дороги вздовж реакторів станції та залізничної колії, яка вийшла з ладу, трубопроводу повітря під тиском, даху допоміжної будівлі, спринклерних систем тощо.

Оперативний та технічний персонал уже розпочав ремонт деяких пошкоджень.

Чотири реактори ЗАЕС залишаються в стані холодної зупинки, два – гарячої зупинки й продовжують виробляти пару й гарячу воду для станції й міста Енергодара.

Читайте також: росіяни використовують ЗАЕС як військову базу - Енергоатом

На ЗАЕС нині перебувають чотири експерти МАГАТЕ, які оцінювали пошкодження, завдані станції під час обстрілів у суботу та неділю. Зафіксовано було понад десять вибухів на території станції.

Читайте також: росіяни обстрілами вивели з ладу інфраструктуру для запуску енергоблоків ЗАЕС - Енергоатом

ЗАЕС із 4 березня захоплена російськими військовими.

Відтоді загарбники розміщують на майданчику станції військову техніку та боєприпаси, а також обстрілюють прилеглу територію і саму станцію.

Читайте також: У мережі показали наслідки обстрілу ЗАЕС

5 листопада було відновлено зовнішнє електропостачання ЗАЕС через два дні після того, як вона повністю втратила доступ до зовнішніх джерел електроенергії внаслідок обстрілів російськими військами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-