У вивезенні збіжжя з України треба робити ставку на суходіл - єврокомісар

У вивезенні збіжжя з України треба робити ставку на суходіл - єврокомісар

Укрінформ
У вивезенні збіжжя з України, в умовах намагання росії заблокувати морський коридор, треба робити ставку на розвиток наземного шляху.

Таку думку в коментарі RMF.FM висловив єврокомісар із сільського господарства Януш Войцєховський, передає Укрінформ.

“Зараз потрібно робити ставку на сухопутний шлях, адже важко розраховувати на постійне відновлення морського шляху. росія може й надалі вести якусь гру, тому на цьому не можна побудувати безпечного майбутнього”, - зазначив Войцєховський.

За його словами, наземні коридори через Польщу та Румунію “склали іспит”. З березня з України вивезено 20 млн тонн зерна, з яких більшість (12,5 млн тонн) наземних шляхом, а 7,5 млн тонн – морським. На його переконання, потрібно інтенсифікувати розвиток наземного шляху транспортування збіжжя з України.

Читайте також: Робота «зернового коридору» поновлюється – Ердоган

Войцєховський запевнив, що ЄС підтримуватиме своїми інвестиціями розвиток сухопутного коридору для експорту української агропродукції. Він зазначив, що окрім будівництва сховищ та доведення колії, яка в Україні ширша, до спільних стандартів, Брюссель міг би включитися також у будівництво трубопроводу з транспортування олії з України до Польщі. Будівництво цього трубопроводу є ініціативою Києва, але Єврокомісія могла б знайти кошти на фінансову підтримку цього проєкту.

“Ідея побудови трубопроводу, який міг би використовуватися для транспортування соняшникової олії, великим виробником якої є Україна, вдала, ЄС був би готовий підтримати цю ініціативу”, - резюмував Войцєховський.

Як повідомляв Укрінформ, 29 жовтня російська федерація заявила про вихід із Чорноморської зернової ініціативи, обґрунтувавши своє рішення атакою на кораблі чф у Севастопольській бухті, в якій вона звинуватила Україну та Велику Британію. Попри демарш росії 12 суден із зерном залишили 31 жовтня українські порти. У вівторок в ООН заявили, що 2 листопада руху суден по «зерновому коридору» не буде. У четвер, 3 листопада, «зерновим коридором» в Чорному морі вирушать вісім суден з аграрною продукцією.

Читайте також: Міноборони Туреччини: Кораблі під нашим прапором продовжать рух «зерновим коридором»

На початку вересня Україна і Польща домовились збудувати транскордонний трубопровід, через який транспортуватиметься українська рослинна олія до порту міста Гданськ. Міжурядова робоча група має напрацювати технічні характеристики та умови будівництва трубопроводу та двох терміналів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-