Міжнародні резерви України за місяць скоротилися майже на 6%

Міжнародні резерви України за місяць скоротилися майже на 6%

Укрінформ
Міжнародні резерви України за підсумками вересня знизились на 5,9% і станом на 1 жовтня становили, за попередніми даними, 23,93 млрд доларів США.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба НБУ.

"Станом на 1 жовтня 2022 року міжнародні резерви України, за попередніми даними, становили 23 929,6 млн дол. США. У вересні вони знизилися на 5,9% з огляду на продаж валюти Національним банком на міжбанківському ринку, у тому числі для забезпечення оборонних потреб та платежів українців за кордоном", - ідеться в повідомленні.

Водночас, зазначили в НБУ, стійкі надходження від міжнародних партнерів і надалі дають змогу утримувати міжнародні резерви на достатньому рівні, попри повномасштабну війну.

Загалом динаміку міжнародних резервів упродовж вересня визначали кілька чинників: по-перше, операції НБУ на міжбанківському валютному ринку, по-друге, операції з управління державним боргом та, по третє, переоцінка фінансових інструментів через зміну ринкової вартості та курсів валют.

Читайте також: Найскладніший бюджет: на чому доведеться заощаджувати у 2023-му

Зокрема, Нацбанк минулого місяця продав на валютному ринку 2,78 млрд дол. та викупив до резервів 39,4 млн дол. Отже, чистий продаж валюти Національним банком у вересні становив 2,74 млрд дол. США.

Упродовж вересня надходження валюти на рахунки уряду в Національному банку становили 2,03 млрд дол. США. З них 1,5 млрд дол. надійшли через трастовий фонд Світового банку від Сполучених Штатів Америки, 482,1 млн дол. – від Європейського Союзу, 51,7 млн дол. – від розміщення внутрішніх державних облігацій (ОВДП), номінованих у валюті.

Читайте також: Готівкова валюта: хоч паніки ніби й немає, купівельний попит росте

У Нацбанку зазначають, що загальний обсяг сплачених урядом коштів за обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті становив 65,1 млн дол. США. Зокрема, 63,0 млн дол. було спрямовано на обслуговування та погашення боргу перед міжнародними кредиторами, а 2,1 млн дол. – на обслуговування валютних ОВДП. Крім того, Україна сплатила 624,6 млн дол. Міжнародному валютному фонду.

Як повідомляє Укрінформ, міжнародні резерви України за підсумками серпня зросли на 13,6% і станом на 1 вересня становили, за попередніми даними, 25,436 млрд дол. США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-