Конфісковані російські активи мають піти на відбудову України – Моравецький

Конфісковані російські активи мають піти на відбудову України – Моравецький

Укрінформ
російські активи за кордоном потрібно не лише заморозити, але й пустити на відбудову України. Для перемоги над росією треба збудувати нову архітектуру безпеки.

Про це під час міжнародної конференції “Європа-Польща-Україна. Відбудова разом” заявив у середу у Варшаві прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, передає Укрінформ.

Як зазначив глава польського уряду, для перемоги над агресивною росією потрібно збудувати нову архітектуру безпеки.

“Ця архітектура безпеки має використовувати зовсім іншу парадигму у сфері енергетики, економіки, торгівлі та фінансового співробітництва”, - заявив Моравецький.

Він підкреслив: не можна ховатися від російських загроз, а також не помічати російського капіталу. Відтак Польща підтримує не лише замороження російського капіталу, але і його конфіскацію і призначення на відбудову України, в якій візьмуть участь і польські підприємці.

Прем’єр Польщі зазначив, що уряд країни підтримує активне залучення польського бізнесу у відбудову України.

“В межах нової архітектури безпеки ми подбаємо про те, щоб Польща та польські підприємці, які як були на першій лінії допомоги Україні в її найважчі моменти, які ще не закінчилися, так і щоб після завершення війни Польща та польські підприємці були серед тих, хто відбудовуватиме Україну відповідно до нового, великого плану Маршалла”,- заявив Моравецький.

Він додав, що потрібно також зберегти позитивну енергію у питанні інтеграції України до ЄС. А також нагадав, що Київ отримав статус кандидата на членство у Спільноті, зокрема, і завдяки рішучим діям Варшави.

Під час конференції міністр розвитку і технологій Польщі Вальдемар Буда нагадав, що 1,2 тис. польських компаній подали заявки до Польської агенції інвестицій і торгівлі щодо бажання взяти участь у відновленні України. Він висловив переконання, що хоч і бізнес інших країн, зокрема США і Німеччини, хотітиме активно брати участь у відновленні України, але участь польських компаній буде основною в цьому процесі.

Читайте також: Агресія проти України є війною усієї росії, а не путіна - Моравецький

Як інформувало агентство, український уряд розраховує за рахунок конфіскованих російських активів, зокрема Міжнародного резервного банку (раніше Сбербанк) та Промінвестбанку (ПІБ), відновити житло для українців, зруйноване внаслідок воєнних дій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-