Аграрний комітет пропонує повернути на 2023 рік традиційні дотації фермерам

Аграрний комітет пропонує повернути на 2023 рік традиційні дотації фермерам

Укрінформ
Комітет Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики подав правки до проєкту державного бюджету на 2023 рік щодо повернення традиційних дотацій для фермерів, яких у початковому варіанті документа не передбачалось.

Про це повідомив член аграрного комітету Дмитро Соломчук, передає Укрінформ із посиланням на сайт парламенту

За словами Соломчука, у проєкті бюджету на наступний рік передбачене кредитування для аграріїв, а от що стосується традиційних дотацій, то їх початковий варіант документа не передбачав. Передусім це стосується тваринницького комплексу та переробки.

«Працюємо над тим, щоб залучати кошти з ЄС, США. Це стосується і приватних фондів, і урядових програм. Наприклад, є фундація Говарда Баффета. Він першим зголосився допомагати Україні й забезпечив навесні більшість областей насінням. Йдеться саме про малих фермерів. Тому треба працювати в цьому напрямку й залучати підтримку з усього світу», - зазначив нардеп.

Читайте також: До проєкту бюджету-2023 заклали понад ₴16 мільярдів на програму доступних кредитів

Соломчук нагадав, що для підтримки малих підприємців ресурс є. Зокрема, протягом цього року аграріям вже видано 65 млрд гривень кредитів, із них 26 млрд – під гарантії уряду.

«Для малих фермерів ми залучили 50 мільйонів євро із ЄС. Сьогодні тим, хто реєструється в Державному аграрному реєстрі для отримання субсидій, буде видаватися дотація в розмірі 3100 грн на гектар орної землі та 5300 (грн - ред.) на голову дійної корови. Уже зареєструвалися понад 17 тисяч фермерів», - додав політик.

Як повідомляв Укрінформ, програма допомоги малим агровиробникам на загальну суму понад 1,5 ммлрд гривень (50 млн євро) фінансується за рахунок бюджетної підтримки Євросоюзу.

Читайте також: Заявки на участь у програмі підтримки від ЄС подали понад 17 тисяч аграріїв

Ця програма відповідає найкращим європейським практикам, зокрема, поширеному у ЄС механізму виробничих грантів (Production Grant Scheme, PSG). Наразі через Державний аграрний реєстр подано 17,1 тис. заявок на участь у програмі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-