росія втратила європейський ринок газу - експерт

росія втратила європейський ринок газу - експерт

Укрінформ
Зараз росія постачає на європейський ринок газу 8-9% від усього обсягу споживання "блакитного палива" Європою, тоді як раніше агресор фактично контролював цей ринок.

Про це заявив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

"Станом на зараз росія сама пішла із газового ринку Європи. Із ситуації, коли вона раніше його фактично контролювала, вона зараз постачає приблизно 8-9% обсягів, які споживаються Європою", - сказав Харченко.

За його словами, ці обсяги продовжують скорочуватись.

"росія власними зусиллями втратила європейський ринок. Якби Україна боролася за це, а росія продовжувала поставки, ми би не добилися такого ефекту ще років п'ять", - прокоментував експерт.

Він зазначив, що втрата 55 млрд доларів на рік, які надходили від експорту газу, буде болісною для бюджету росії.

Читайте також: Інциденти на «Північних потоках» є підготовленими терактами - експерт

Як повідомлялося, на початку вересня Європейська комісія визначила два можливих варіанти обмеження ціни на російський газ після чергового скорочення постачання «блакитного палива» в Європу російським «газпромом».

російський монополіст «газпром» 2 вересня повністю припинив постачання газу до Європи через газопровід «Північний потік-1». Водночас, ЄС збільшив доставку скрапленого (LNG) або трубопровідного газу з США, Норвегії, Алжиру, Азербайджану та від інших постачальників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-